Als moeder heb je bepaalde rechten als het gaat over het geven van borstvoeding. Deze rechten zijn bij wet bepaald en dat betekend dat elke werkgever jouw de ruimte moet geven om gebruik te maken van die rechten. Hoe zit het precies als je borstvoeding wilt blijven geven als je weer aan het werk gaat?
Kolf/voed recht..
De eerste 9 levensmaanden van jouw kindje, heb je als moeder recht op betaald kolf/voed recht. Dat betekend dat je een kwart van je werktijd mag gebruiken om te kolven, of om op en neer te rijden om je kindje te kunnen voeden. Je mag zelf bepalen hoeveel onderbrekingen jij nodig hebt om te kolven, als je maar binnen die kwart blijft.
De werkgever moet volgens de Arbo voorzien in een lactatie ruimte die aan een aantal eisen moet voldoen. Namelijk:
- De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
- De ruimte moet voldoende privacy bieden.
- De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn.
- In de ruimte moet een bed of rustbank staan.
- Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig.
- Het dient een ruimte te zijn zonder risico's zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen.
Daarnaast zou het fijn zijn als er ook een koelkast en wastafel beschikbaar zijn.
Indien geen ruimte beschikbaar is, moet de werkgever jou in de gelegenheid stellen thuis te voeden of te kolven.
Helaas blijkt uit onderzoek dat deze lactatieruimtes in meer dan de helft van de gevallen, niet voldoen aan de eisen. Moeders kolven noodgedwongen op het toilet, in een voorraadkast of zelfs in de auto. Weet wat jouw rechten zijn en waar je deze kunt vinden, bijvoorbeeld op de websites van het Arbo portaal, de Consumentenbond en de Rijksoverheid, zodat je jouw werkgever hierop kunt wijzen als dat nodig is.
Na die 9 maanden..
Na de eerste levensmaanden van je kindje, stopt jouw betaalde kolf/voed recht. ECHTER! Als jij na die 9 maanden nog graag borstvoeding wilt blijven geven, dan moet jouw werkgever jou in de gelegenheid stellen om te kunnen blijven kolven of voeden alleen hoeft hij jou deze uren niet meer uit te betalen. Dat betekend dus dat je dit doet in eigen tijd. Dat kan dus betekenen dat je verlof uren gebruikt om te kolven of voeden, of dat je wellicht afspraken met jouw leidinggevende kunt maken om iets eerder te beginnen of langer door te werken zodat je geen uren hoeft op te nemen. Of misschien kies je er voor om je pauze hiervoor te gebruiken.
Mijn mening..
Ik vind het fantastisch dat de Nederlandse wet de borstvoedende moeders beschermt. Ik vind het echt een goede zaak dat zij 9 maanden is de baas zijn tijd, voor de voeding van hun kindje mogen zorgen. Ik begrijp alleen niet zo goed waarom dit alleen de eerste 9 maanden geregeld is, en niet het eerste jaar. Het eerste jaar is melk namelijk de hoofdvoeding voor jouw kindje. Dat is zowel bij kindjes die de fles krijgen, als kindjes die borstvoeding geven.
Als je als moeder die 9 maanden borstvoeding hebt volgehouden, dan heb je een hele prestatie geleverd en hoe fantastisch zou het dan zijn als je dat jaar, of misschien zelfs wel twee jaar (de WHO norm) of langer zou kunnen volhouden!
Ik begrijp dat het enorm veel geld kost, maar er zijn ook mensen die onder werktijd 10 keer een sigaret gaan roken, ik durf te wedden dat die in totaal langer van hun werkplek zijn dan ik ben als ik twee keer ga kolven.
Wat vind jij van de regelgeving omtrent borstvoeding en werk? Let me know!
Reactie plaatsen
Reacties