Ode aan de draagdoek..

Gepubliceerd op 29 januari 2019 om 06:00

Halleluja!! Wat ben ik blij dat die dingen er zijn! Naast het feit dat draagdoeken ontzettend praktisch zijn, zijn draagdoeken tegenwoordig een statement. Dragen is een “way of life” en doeken vind je tegenwoordig in alle soorten en maten.

Het gemak..

Wat mij betreft is dit de belangrijkste reden om te dragen. Je hebt je kindje dicht bij je, bied troost en geborgenheid, en hebt toch je handen vrij om te doen wat je moet doen. Even een stofzuiger door het huis halen, de was, het eten voorbereiden of even de luier van de oudste verschonen. Dat laatste moest ik overigens wel even oefenen maar nu gaat dat prima. 

Julia is een lichamelijk ingesteld meisje. Zij heeft veel behoefte aan nabijheid en geborgenheid. Joshua kon je prima even alleen laten, Julia wil je graag zien. Dat is natuurlijk prima maar het vraagt soms wat aanpassing. Met de doek heb ik dit “probleem” dus opgelost.

De lifestyle..

Het dragen met een draagdoek wordt vaak gezien als alternatief terwijl het dat allang niet meer is! Ook wordt ten onrechte vaak gedacht dat ouders uit financieel oogpunt kiezen voor een draagdoek in plaats van een kinderwagen.  Dragen is voor juppen en zo zijn er nog heel veel meer vooroordelen. Dragen is een way of life. Je ziet het vaak in combinatie met natuurlijk ouderschap maar eigenlijk vinden steeds meer ouders de weg naar het dragen. Dragen gaat over het voorzien in de behoefte van jouw kindje. Na negen maanden in jouw buik is het natuurlijk heel logisch dat je kindje behoefte heeft aan zijn moeder, geborgenheid en warmte. Dragen is dan ook een heel natuurlijk gevolg op de negen maanden zwangerschap.

Soorten dragers..

Er is tegenwoordig enorm veel keuze in babydragers. Er zijn alleen al enorm veel soorten doeken. Lang, kort, geweven, rekbaar, duur, goedkoop, zwart, wit en ga zo maar door. Maar naast doeken heb je ook nog de keuze uit zogenaamde “klick and carry” dragers, ringslings en Mei Tai’s (een combinatie doek/drager). Eigenlijk is er voor iedereen wel een geschikte drager te vinden. De keuze is namelijk echt enorm. Een paar dingen zijn echter wel belangrijk als je opzoek gaat naar het draagsysteem dat het best bij jou past. Zorg dat jouw draagsysteem ergonomisch is! Dat is belangrijk voor je kindje, maar ook voor jou. Ergonomisch betekend dat je kindje met de knietjes hoger zit dan de billen en dat het ruggetje licht gebold is. Vooral bij “klick and carry” systemen is het nog wel eens goed kijken. Daarnaast raad ik je aan om te gaan passen. Kijk wat lekker zit en voorkom een miskoop.

Cheap en High end..

Dragers zijn er ook in heel veel prijsklasse te vinden. Wil je graag een mooie, maar ook betaalbare doek die niet zo standaard is, dan zou ik zeker eens naar het merk Yaro zoeken. Zij hebben hele mooie doeken, maar wel voor een schappelijke prijs. Ben je meer van de basics, kijk dan eens naar ByKay. Ben je echt een fashionista in hart en nieren, dan is Artipoppe jouw merk! Verschillende celebrities zijn gespot met het Nederlandse merk Artipoppe. De prijzen liggen daar wel (een stuk) hoger.

Tweedehands..

De tweedehands markt voor draagdoeken is enorm! Er zijn verschillende Facebook groepen waar je dragers kunt kopen en verkopen. De verkoop van doeken is een wereld apart. Zo is het de gewoonte om een doek op te sturen met een kleinigheidje voor de nieuwe drager. Denk aan thee, chocola of badschuim. Het uitpakken van jouw tweedehands drager is zo echt een feestje! Op Facebook zijn ook referentie groepen opgericht, zo kun je nagaan of jouw verkoper betrouwbaar is. Het wordt dan ook enorm gewaardeerd als je een positieve feedback achterlaat na een (ver)koop.

Mijn dragers..

Bij Joshua begon ik met dragen met een rekbare doek van ByKay. Een hele fijne doek om mee te beginnen als je het mij vraagt aangezien je deze doek eerst omknoopt voor je je kindje erin doet. Ik gebruikte de doek best veel dus na een paar weken besloot ik dat ik toch ook wel graag een geweven doek wilde. Tweedehands kocht ik de denim doek van ByKay. Ik vond, en vind, dit echt een geweldige doek. Hij is super stoer en inmiddels ook boter zacht. Hierna volgde nog een okergele doek, een okergele MeiTai en een denim MeiTai van ByKay (nee ik heb geen aandelen 😂).

Eigenlijk was ik niet van plan om na de geboorte van Julia nieuwe doeken aan te schaffen. Ik kon prima overweg met mijn doeken en had er genoeg. In de zomer zag ik een hele leuke kortings-actie op de Aquasling van ByKay. Een Fuchsia roze. Dat vond ik toch wel erg leuk dus ik stond mezelf toe deze te kopen. De doek was een stukje langer en opvallend van kleur en dat vond ik stiekem toch wel heel erg leuk! Ik gebruikte deze doek dan ook eigenlijk ineens het meest. Deze doek heeft ervoor gezorgd dat ik pas echt met het draagvirus besmet raakte.

Ik begon wat actiever mee te lezen met de draaggroepen op Facebook en maakte kennis met het merk Artipoppe. Ik vond de Leopard doeken direct helemaal geweldig naar de prijzen een stuk minder. Ik kwam er achter dat het merk Yaro ook Leopard achtige doeken maakte met de naam Pussycat. Ik werd verliefd op de Yaro pussycat duo black gray tencel glam. Een hele donkere (zwart met donkergrijs) doek MET glitters! Omdat dit een limited edition was die, uiteraard, nergens meer te krijgen was, moest ik fanatiek op zoek in de verschillende verkoopgroepen op Facebook en marktplaats. Na enkele weken had ik geluk en kon ik deze prachtige doek aan mijn collectie toevoegen.

Artipoppe bleef toch lonken. In het bijzonder de limited edition Oh My Leopard. De prijs vond ik echter echt te gek (€300,-). 

Iets wat ik nog niet in mijn collectie had, was een ringsling. Om mezelf te troosten besloot ik daar naar opzoek te gaan. In mijn zoektocht, stuitte ik op een tweedehands Oh My Leopard ringsling. Dat waren natuurlijk twee dromen die ik in één klap kon vervullen! Ik besloot dan ook dat ik deze kans niet voorbij kon laten gaan. 

Zoals het eigenlijk hoort in de tweedehands draagdoekenmarkt, zat er bij de sling een heerlijke reep Tony Chocolonely. In het echt was de Oh My Leopard nog zoveel mooier dan ik had verwacht en de stof voelde ZO andere dan mijn ByKay doeken, dat ik toch ook ECHT de doek moest hebben. En zo kreeg ik enkele dagen na de ringsling, ook de Oh My Leopard doek binnen. 

Click en Carry dragers heb ik niet. Ik vind het knopen namelijk veel te leuk. Ik merk dat ik, doordat ik mijn doeken nu veel gebruik, steeds handiger word. Ik vind het ook leuk om nieuwe knopen uit te proberen en mijn doeken te “showen”. 

Ben jij ook een fan van dragen? Waarom draag jij en wat is jouw favoriete doek? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

nicole orriens
5 jaar geleden

Ik ben fan van de babybundler van de Geboortewinkel. Ik vond die echt ideaal.