Van je huis een kidsproof thuis maken..

Gepubliceerd op 6 juli 2019 om 06:00

Man, wie had ooit gedacht dat kinderen ZOVEEL troep zouden maken? Je hele huis wordt overgenomen en waar ooit en mooie plant in de hoek prijkte, staat nu een ballenbak, garage of poppenwagen. Hoe maak je van je huis een kidsproof thuis, zonder dat het in een speeltuin veranderd?

Toegeven, ik liep ook in die valkuil. Overal stond speelgoed en nergens was meer plek voor mijn “troepjes”. Op een gegeven moment was ik het zat! Onze woonkamer leek inmiddels meer op een peuterspeelzaal dan een huiskamer. Tijd voor verandering dus!

Begin bij de basis..

En daarmee bedoel ik, investeer in een kindvriendelijke vloer, muurbekleding en bank/stoelen. Met andere woorden, kies voor hetgeen makkelijk schoon te maken is. Je hebt tegenwoordig muurverf welke je met een natte doek af kunt nemen, en speciale coating welke je over gewone muurverf aan zou kunnen brengen. Een schoon huis is toch wel het begin. Kinderen maken troep, knoeien met eten en zitten voordat jij het in de gaten hebt met hun vieze handjes of een potlood aan jouw mooie witte muren. Jup, ik spreek uit ervaring. Hier geen gecoate muren maar wel Joshua’s handtekening op elke muur. Dat is dus ECHT niet leuk! Zorg dus dat je die zwarte vingertjes gewoon weer lekker weg kunt poetsen.

Zorg voor bergruimte..

Nogal obvious natuurlijk, maar ook hierin kun je “fouten” maken. Zorg dat je in huis de uitstraling kunt creëren die jij fijn vindt. Ik vind bijvoorbeeld dat er best speelgoed zichtbaar mag zijn, maar ik hoef echt niet alle blokjes, popjes, muziek instrumenten en andere lawaaimakers in het zicht te hebben als de kinderen slapen. Ik heb daarom gekozen voor een wit tv-meubel met lades waarin we het speelgoed van de kinderen kwijt kunnen. Zo hoefde in geen extra kast aan te schaffen, en is het het speelgoed opgeruimd. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een extra kast, op speelgoedbox aan te schaffen om het speelgoed in op te bergen. Misschien heb je zelfs wel ruimte over in de trapkast om daar spullen op te bergen?

Zorg voor afwisseling..

Ook dit heb ik moeten leren. Kinderen kunnen niet overal tegelijk mee spelen. Voorheen stond al het speelgoed dat ze hebben, beneden. Tegenwoordig wissel ik het af. Zo zorg ik dat de kastjes niet uitpuilen, en dat de kinderen af en toe iets nieuws in handen krijgen. Zo blijft het speelgoed ook leuk en voorkom je dat ze er op uitgekeken raken.

Kunst en foto’s..

Het mooiste dat hier hangt, zijn de rekeningen van de kinderen. Nu vind ik het persoonlijk niet nodig om hier hele muren mee te behangen, dus hebben wij ervoor gekozen om de tekeningen op koelkast te hangen. Zo hebben ze een eigen, gecentreerd, plekje.

Mijn ervaring is dat kinderen dol zijn op foto’s. Ze worden hier dan ook regelmatig van de kast getrokken om eens goed te bekijken. Wil je foto’s neerzetten? Zorg dan voor een lijstje dat tegen een stootje kan. Haal bijvoorbeeld het glazen ruitje uit het lijstje als deze erin zit, of ga gewoon voor een plastic versie. Zilveren lijstjes zijn super mooi, maar als ze onder de krassen zitten is dat toch wel enorm zonde.

Maak van je huis geen museum..

Let them be kids! Als ze groter worden kan je echt wel weer wat meer frutseltjes neerzetten, of een dure vaas of kunstobject, maar als ze nog zo klein zijn, maak het jezelf dan makkelijk. Zorg dat je niet als een politieagent achter de kinderen aan hoeft, geef ze de ruimte om kind te kunnen zijn, om te ontdekken en te spelen. Echt, het voorkomt een hoop frustraties. Doe het jezelf niet aan. Kies (tijdelijk) voor wat goedkopere woon-accessoires of accessoires die tegen een stootje kunnen.

Hoe zorg jij ervoor dat het bij jullie thuis niet één groot kinderpaleis is, maar dat je je er als volwassenen ook nog prettig voelt? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.