Als je slaap je lief is..

Gepubliceerd op 18 mei 2019 om 06:00

Zoals jullie weten is het slapen bij Julia nogal een dingetje. Met vlagen lijkt het iets beter te gaan, maar een hele nacht doorslapen heeft zij nog nooit gedaan. In een goede nacht komt zij voor twee voedingen en valt daarna weer in slaap. Op een slechte nacht kan dat oplopen naar wel 10 voedingen of langere periodes wakker blijven. Hoe ik dat overleef?

Eerlijk gezegd, lastig. Het begint me steeds meer op te breken. We hebben verschillende dingen geprobeerd. Een flesje afgekolfde melk maakt geen verschil. Een papfles voor het slapen gaan wil ze überhaupt niet en ook met de oliën is het nog zoeken. Sinds ik etherische olie diffuse voor het slapen gaan, lijkt het of er minder vaak “slechte” nachten zijn. Maar ze zijn zeker nog niet verdwenen. Daarom blijven we dus ook zoeken naar wat voor Julia werkt. En intussen?

Samen slapen..

Niet iedereen is er voorstander van en dat mag. Hier is het een uitkomst. Het is de enige manier om Julia terug in slaap te krijgen. Haar na een voeding in haar eigen bed leggen resulteert er vaak in dat ze dan weer wakker wordt en daar heeft niemand wat aan. Dus ligt ze na de eerste “nachtvoeding” eigenlijk altijd de rest van de nacht bij ons. Zo krijgt iedereen de meeste uurtjes slaap. Soms wordt ik wakker en leg haar alsnog weer in haar eigen bed, maar dan is ze echt diep in slaap en gaat het wel goed, tot de volgende voeding dan weer.

Lief zijn voor jezelf..

Een keertje extra in bad, dat extra snoepje of een keer extra uit eten. Ik vind dat het mag. Gebroken nachten zijn slopend, en zeker als je borstvoeding geeft soms verdomde eenzaam. Ik weet het, dat is een keuze, dus ik zal daar ook niet over klagen. Toch blijft het een feit. Nachten zijn lang en eenzaam. Daarom mag je jezelf best een beetje extra verwennen toch?

Slapen als de kindjes slapen..

HA! De grapjurk die dit ooit bedacht heeft, had zelf zeker geen kinderen! Ik weet niet hoor, maar hier is dat praktisch onmogelijk. Als de kindjes slapen heb ik namelijk even mijn handen vrij om de was op te vouwen, te zuigen en dweilen, wat op te ruimen en alvast wat voor het eten voor te bereiden. Afhankelijk van hoe lang de kinderen slapen, dat wisselt namelijk nog wel eens, heb ik misschien een half uurtje “over”. Bewust tussen haakjes want er is altijd wel iets te doen. Dat moment gebruik ik dan ook om even op de bank te duiken met mijn telefoon en wat te drinken. Maar soms, HEEL soms, als ik echt mijn ogen niet meer open kan houden en wel kan huilen van vermoeidheid, dan laat ik de boel de boel en duik ook mijn bed in!

Goed voor jezelf zorgen..

Nog zo’n goedbedoeld advies. Goed en gezond eten en genoeg drinken. Ik weet het, het is echt zo, maar het schiet er hier eerlijk gezegd vaak bij in. Ontbijten doe ik vaak niet, of pas heel laat. Ik zorg eerst voor de kinderen en dan voor mijzelf. Omdat de nachten nog gebroken zijn, krijg ik het ook echt niet voor elkaar om een wekker te zetten en te zorgen dat ik eerst tijd heb om zelf op te starten, de kinderen zijn mijn wekker. Toch merk ik wel, dat als ik per ongeluk voor de kinderen wakker ben en rustig mijn dag heb kunnen beginnen, ik de dag ook beter aankan. Maar, dan moet ik er ook wel bij zeggen, dat zijn dagen dat de kinderen lang slapen. Gelukkig heb ik dat geluk dan weer wel!

Er maar gewoon aan toegeven..

Ja, echt veel meer keuze heb je niet toch? Het is zoals het is. Ze is nog zo klein, en ze heeft het blijkbaar nog zo nodig! Ik vind dat ik daar als moeder in moet voorzien. Slaaptraining, laten huilen, nee dat past mij (nog) niet. Als het op mijn kinderen aankomt zal ik hun behoeften ALTIJD boven die van mezelf stellen (als het gaat om normale dingen dan he!). Julia is een lijfelijk ingesteld meisje en heeft veel behoefte aan lichamelijk contact. Ook in de nachten. Die paar slokken, die knuffel of tegen mij aan slapen, ze heeft het blijkbaar nog nodig.

Wat ik het ergst vind..

Dat klinkt misschien gek, maar ik vind het het ergst dat ze zo’n ontzettend mooi kamertje heeft en er nog nooit in heeft geslapen. Omdat de kindjes op de tweede verdieping slapen en wij op de eerste, slaapt Julia nog bij ons. Anders zou ik elke nacht minimaal twee keer echt mijn bed uit moeten en daar heb ik dus echt geen zin in. We hebben er wel eens aan gedacht om Julia op de dag wel in haar eigen kamer te laten slapen maar dan moeten we steeds haar matras verhuizen en dat vergeten we steeds.

Hoe nu verder..

Ja, geen idee? Ze wordt vanzelf 18 zeg ik wel eens met een gekke bek. Dit zal vast niet eeuwig duren. Tot die tijd zoek ik naar een natuurlijke manier om haar meer rust te geven in de nachten. Ik zoek verder naar oliën die haar daarin kunnen helpen en probeer zo af en toe eens iets anders. Een flesje gekolfde melk voor het naar bed gaan, in bad of juist niet, tegelijk naar bed gaan, tot nu toe heeft het allemaal geen verschil gemaakt.

Sliep jouw kindje vlot door, of had je ook zo’n nachtbraker? Wat heeft jou geholpen om je kindje door te laten slapen? Let me know?


Reactie plaatsen

Reacties

Lifestyle Mommy's ~ Linda
5 jaar geleden

Wij hebben wat dat betreft echt geluk gehad met onze tweeling. Lucas had vorig jaar een periode dat ie 's nachts wakker werd om te gaan plassen en mij dus even wakker kwam maken. Maar dat is over en nu gaan ze zelf terwijl ze mij laten slapen. Ideaal hihi

Zorka
5 jaar geleden

Wij hebben ook echt geluk gehad, ons zoontje sliep al vanaf 2,5 maand door. Hij is nu bijna 8 maanden en maar 2 gebroken nachten gehad door zijn tandjes.
Ik zou het ook niet trekken nachtvoedingen want hij is een super slome drinker. 40 minuten en de laatste voeding minimaal een uur. En voor de laatste voeding accepteert hij de fles niet. Dus ik ga bijna nooit weg in de avond. Maar ach ze zijn nog zo klein, komt vast een moment wanneer je dit gaat missen:)

Yvonne
5 jaar geleden

Bijna 2 jaar...
Maar niet zo lang nachtvoedingen gegeven. Daar mee gestopt omdat het gewoonte werd ipv noodzaak. Die tip kan ik je zeker geven. Stoppen met nachtvoeden. Ze wil alleen bij je zijn. Dus lekker tegen je aan is genoeg. Scheelt energie! Verder idd aan toegeven. Onze kleine man sliep niet alleen in. Dus eerst letterlijk een uur naast z'n bed zitten. Dan héél stil eventjes naar beneden voor een kop thee en dan gauw naar bed zodat je al wat slaap te pakken hebt gehad voor de komst van de kleine. Troosten hielp niet en in weer een uur naast z'n bed zitten had ik geen zin dus hup bij ons in bed. Toen ik stopte met nachtvoeden, konden we doorslapen.
Na bijna 2 jaar slaapt hij nu in eigen bed en de hele nacht door. Ik merk groot verschil in m'n energie.
En wat ik ook écht altijd deed is slapen als de kindjes slapen. Iedere dag. De was ligt er straks ook nog wel!
Succes!