5 redenen waarom ik iedereen een badbevalling aanraad..

Gepubliceerd op 19 maart 2019 om 06:00

Een badbevalling is, mits medisch verantwoord, wat mij betreft een fantastische manier van bevallen. Ik vertel je de vijf redenen waarom.

1. Ontspannen..

Het warme water helpt je ontspannen. Doordat je meer ontspannen bent, is je bloeddruk lager en daardoor komt er meer zuurstof bij je kindje. Doordat je bloeddruk laag blijft, wordt de placenta namelijk beter doorbloed. Doordat het warme water jouw lichaam op temperatuur houdt, kan al jouw energie naar de bevalling. Omdat jij meer ontspannen bent, maak je meer endorfine aan. Endorfine in een lichaamseigen pijnstiller.

2. Pijnstillend..

Naast dat jouw lichaam door de ontspanning meer endorfine aanmaakt, zorgt ook de warmte van het water voor een pijnstillende werking. Doordat je als het waren gedragen wordt door het water, kan je makkelijker bewegen en is het makkelijker om verschillende houdingen aan te nemen indien je dat fijn vind.

3. Geleidelijker..

Doordat een bevalling in bad vaak geleidelijker verloopt, wordt het perineum langzaam opgerekt. Daarbij zorgt het warme water ook dat het perineum soepeler wordt. Zo wordt de kans op knippen of scheuren een stuk kleiner!

4. Natuurlijke overgang voor de baby..

Een baby die in bad geboren wordt, zal niet direct ademen. Zolang je kindje nog onder water is, voorziet de navelstreng in de zuurstofbehoefte. Zodra het gezichtje boven water komt, zal de ademhaling op gang komen. Je mag je baby dus rustig even laten wennen voordat je hem of haar boven water haalt. Neem je tijd. Geniet van het moment dat je jouw kindje voor je in het water ziet verschijnen.

 

Baby’s die in het water geboren worden, schijnen minder vaak te huilen en dat is prima! Je kindje is relaxed en heeft zijn of haar intreden op deze wereld rustig mogen doen.

5. Hands off..

Doordat je in een bad zit, is het niet mogelijk om ieder ogenblik je ontsluiting of de hartslag van je baby te controleren. Jij hebt hier zelf ook een groot deel van de regie in handen. Sommige vinden dat erg prettig. Natuurlijk is het ook mogelijk om volle coaching van de verloskundige te krijgen als jij dat wilt! Het bad geeft je in elk geval letterlijk een buffer en jij bepaald! (Tot op zekere hoogte natuurlijk!)

Mijn ervaring..

Man, ik snap niet hoe vrouwen op “het droge” kunnen bevallen! Ik vond de weeën namelijk echt VEEL naarder zonder warm water. Onder de douche en in bad was ik veel beter in staat op de weeën op te vangen en kon ik mij veel beter ontspannen.

Bij de geboorte van Joshua heb ik een tijd onder de douche gestaan en dat voelde erg fijn. Daarna maakte ik de “fout” om op de bank te gaan zitten. Ik zal niet zeggen dat ik in paniek raakte, maar ik was ver van deze wereld. Toen ik in bad stapte, kwam ik vrijwel direct weer meer tot mezelf. Ik kon mijn ogen weer openen en ik kan mij van die fase ook echt nog veel herinneren terwijl ik van het stuk op de bank me eigenlijk alleen kan herinneren dat ik een paar keer heel hard geschreeuwd heb.

Bij Julia ging ik dat echt anders doen! Ik zei tegen de verloskundige dat ik pas onder de douche vandaan zou komen als het bad klaar stond en ik er in mocht. Wat ben ik blij met die keuze! Ik heb de bevalling van Julia als veel relaxter ervaren! Nu helpt het natuurlijk ook wel dat je al een bevalling gedaan hebt en dat je, misschien een klein beetje, weet wat je te wachten staat.

Helaas is het niet gelukt om Joshua in bad geboren te laten worden, dat lukte bij Julia wel! Ik vond het echt fantastisch! Natuurlijk doen die verdomde weeën ontzetten veel pijn, maar ze voelen echt anders zonder water.

Mijn ervaring met badbevallingen is dan ook heel erg positief. Mocht je er over twijfelen dan zeg ik; gewoon doen! Je kunt er altijd nog uit als je het niets vind.

Ben jij ook in bad bevallen? Hoe is jouw ervaring? Let me know!

 

(De foto's bij deze blog zijn gemaakt door VI-Photography)


Reactie plaatsen

Reacties

Lifestyle Mommy's ~ Linda
5 jaar geleden

Bij ons ging dat niet ivm de tweelingbevalling en mogelijke infecties

Amanda
5 jaar geleden

Ik heb verschillende vriendinnen die een badbevalling hebben gehad. Zelf heb ik 2x een keizersnede gehad, dus voor mij ging die vlieger niet op.

nicole orriens
5 jaar geleden

Ik heb wel een hele tijd wee├źn opgevangen in bad, en dat hielp inderdaad enorm. Een badbevalling is voor mij ook iets positief.

Miriam
5 jaar geleden

Prachtige foto's. goed verhaal, maar mij niet gezien. Mocht ook niet ivm bloedverlies.

Juliette - Strongbody.nl
5 jaar geleden

Mooi om te lezen! Ik wilde het ook graag maar mijn eerste kwam 4 weken te vroeg en nr 2 en 3 zijn in Engeland geboren, daar waar thuisbevallingen niet gewoon is. Ik was blij dat ik een verloskundige had die een voorstander voor thuisbevallingen was, maar ik denk dat een badbevalling too much was geweest haha.

Nadia
5 jaar geleden

Dat had mij ook heerlijk geleken! Ik ligt sowieso graag in bad, dus had dit echt ontspannen gevonden. Helaas lag ik aan allerlei toeters en bellen en ging het anders dan gepland ;)

Liset
5 jaar geleden

Wat fijn dat een badbevalling jou zo goed beviel! En dat jouw lichaam het ook toeliet. Zelf moest ik door medische redenen in het ziekenhuis bevallen en ik kreeg een ruggenprik. Een badbevalling zou niet iets voor mij zijn, maar ik snap dat het voor anderen juist heel prettig kan zijn.

frederique
5 jaar geleden

Ja, ik heb er veel positiefs over gehoord. In mijn geval was het geen optie maar ik kan me voorstellen dat, wanneer het mogelijk is, deze manier van bevallen wordt gekozen.

charlotte
5 jaar geleden

Het lijkt mij een geweldige ervaring. Ik had echter 3 x een geplande keizersnede onder algehele narcose en de 3 jongste zijn geadopteerd.

Natalie
5 jaar geleden

Lijkt me wel iets heel speciaals. Ik ben sowieso niet zo voor babies, maar kan inbeelden dat dit een aparte ervaring is!

Blog en Beauty
5 jaar geleden

Ik heb zelf een keizersnede gehad, omdat mijn dochtertje 3mnd te vroeg is geboren. Maar het klinkt wel een stuk fijner zo uit jouw verhaal. En wat mooi ook om te zien.