Ik mis jullie..

Gepubliceerd op 12 maart 2019 om 06:00

Vier maanden na het overlijden van mijn oma, raakte ik zwanger van Joshua. Vier maanden na het overlijden van mijn opa, raakte ik zwanger van Julia. Toeval? Geen idee, in ieder geval niet zo gepland. Ik mis ze in elk geval enorm.

Mijn oma was mijn vriendinnetje. 94 was ze toen ze stierf. Na een val brak zij haar heup. Die breuk kwam ze wonderbaarlijk goed te boven, maar na een overdosis morfine was het genoeg. Hoewel zij deze dodelijke dosis overleefde, was dat het begin van het eind. Er volgende maanden van verdriet en onmacht. Klachten indienden bij de inspectie en zorgen voor oma omdat de zorg in het bejaardenhuis ver beneden de maat was. Haar dood maakte me stuk. Ik voelde zoveel onmacht na haar overlijden.

Met mijn opa was het eigenlijk het tegenovergestelde verhaal. Hij was ziek. Dat wist hij, dat voelde hij. Toch wilde hij niet naar het ziekenhuis om uit te zoeken wat er precies aan de hand was. Hij had er vrede mee dat zijn einde naderde. Hij heeft maar kort op bed gelegen en is uiteindelijk thuis, in het bijzijn van mijn oma, mijn vader (zijn zoon) en mij, overleden. 

Opa was mijn maatje. Hij zei altijd; Meissie, als een ander het kan, dan kan jij het zeker! Hij was altijd zo trots. Ik ben heel dankbaar dat hij Joshua kort heeft mogen kennen. Dat hij hem heel bewust heeft meegemaakt.

Ik vond het heel moeilijk dat mijn oma het niet mocht meemaken. Een jaar na haar overlijden had zij twee achterkleinkinderen en nummer drie en vier waren onderweg. Bij leven heeft zij ze nooit gehad. Dat vond ik heel erg. Ik had het haar zo gegund. Ze zou het fantastisch gevonden hebben!

Het gemis van hun beide is groot. Ik vind het heel erg dat zij mij niet (echt) hebben kunnen zien in mijn rol als moeder, dat zij mijn kinderen niet zien opgroeien en dat zij niet van deze pracht exemplaren mogen genieten. Ik geloof absoluut dat zij van een afstand meekijken, maar het doet pijn dat dit niet lijfelijk is. 

Het feit dat ik twee keer zo vlak na het overlijden zwanger raakte, maakt het besef van leven en dood des te groter. Het ene leven eindigt en nieuw leven begint.


Reactie plaatsen

Reacties

Lifestyle Mommy's ~ Linda
5 jaar geleden

Ik snap dat je ze erg mist, ik vind het wel heel bijzonder 💖