Beste Suus..

Gepubliceerd op 22 januari 2019 om 06:00

Misschien heb je het gelezen, het artikel van Suus Ruis in de Viva Mama. Suus, zelf moeder van een zoontje, vond het nodig om daar even te vertellen wat er wel en niet acceptabel is als het gaat over borstvoeding geven in het openbaar. Ik zou daar toch graag even op reageren.

Zo stelt Suus dat je een beetje rekening moet houden met de mensen die zich er misschien onprettig bij voelen en dat je bij voorkeur op een zo onopvallend mogelijke plek moet gaan zitten en je borst moet bedekken. Oja, en als jij je dreumes, of een kindje dat nog ouder is, aan de borst wilt voeden, dan moet je dat echt thuis doen want het gros van de mensen vindt dat volgens Suus weerzinwekkend.

Beste Suus,

We kennen elkaar dan wel niet, maar ik schat even in dat het oké is dat ik je Suus noem, ik bedoel, moeders onder elkaar, toch? Ik lees zelf de Viva niet maar ik kwam er achter dat jij een stukje hebt geschreven in de Viva Mama toen mijn halve tijdlijn op Facebook volstroomde met reacties op jouw artikel. Dat maakte me toch wel nieuwsgierig moet ik bekennen dus ik ging op zoek naar jouw artikel. Volgens mij heb ik het drie keer gelezen om er zeker van te zijn dat ik goed begrepen had wat er stond. Shit Suus, meen je dit nu echt?

Op de website van Viva schrijf je dat het artikel met een knipoog is geschreven. Het spijt me te moeten zeggen dat ik die knipoog niet kan ontdekken. Ik voel me zelfs een beetje aangevallen! Ik bedoel, als ik ergens een drankje zit te drinken of een hapje zit te eten en Julia krijgt honger, dan leg ik haar aan. Als mensen zich daar onprettig bij voelen, dan kijken ze toch lekker de andere kant op? Ik vind het namelijk ook een beetje onprettig als mensen mij aan gaan zitten gapen. Niet alleen tijdens het geven van borstvoeding overigens, ook als ik zit te eten ofzo, ik vind het een beetje ongemakkelijk. Wat ik bedoel te zeggen, je hoeft echt niet naar mij te kijken als ik borstvoeding geef hoor!

Je vindt dat ik dan ook mijn borst moet bedekken, bijvoorbeeld met een hydrofiele doek. Ik weet niet of jij ook wel eens met een doek over je hoofd hebt geprobeerd te eten? Lijkt me niet zo prettig. Ik heb het bij Julia wel eens geprobeerd, niet om mijn borst te bedekken maar om haar wat af te sluiten van alle prikkels. Wat denk je dat er gebeurde? Die doek vond ze helemaal niet zo fijn! Het was zelfs een enorme afleiding! Ze bleef te hele tijd aan de doek trekken en liet de borst los. Het gevolg daarvan was dus dat ik met een ontblote borst zat, met een kind dat met de hydrofiele doek speelde. Dat wil ik jou niet aandoen gezien je daar blijkbaar niet zo goed tegen kunt. 

Een dreumes, kleuter of basisschoolkind zouden we overigens al helemaal niet buitens huis aan de borst moeten voeden. Waarom niet? Wat is daar volgens jou zo weerzinwekkend aan? Ik begrijp dat namelijk niet zo goed? Vind je dat ook van een kalf of kitten dat bij zijn moeder drinkt? 

Wist je dat de natuurlijke speenleeftijd van een mensenkind tussen de 3 en 7 jaar ligt? Waarom zou een kind niet zo lang uit zijn moeders borst mogen drinken? Beter gezegd, wie ben jij om daar over te oordelen? Hoe fantastisch is het dat een moeder, die ervoor gekozen heeft om borstvoeding te willen geven, het kind laat bepalen wanneer het genoeg is? Hoe fantastisch is het dat dat kind niet gedwongen wordt om “groot” te zijn, maar kind mag zijn? Hoe fantastisch is het dat die moeder de kracht en het zelfvertrouwen heeft om haar kind te volgen? Ik buig namelijk diep voor haar!

Beste Suus,

Wat vind ik het jammer dat jij jouw podium gebruikt hebt om een hele groep moeders te beledigen, in plaats van te proberen moeders dichter bij elkaar te brengen. Laten we als moeders onder elkaar toch eens wat liever voor elkaar zijn! Laten we elkaars keuzes respecteren en laten we elkaar steunen in plaats van buiten sluiten. 

Het zou zo fijn zijn als we elkaar in waarde zouden kunnen laten. Elkaar zouden kunnen toejuichen en aanmoedigen om je gevoel te volgen in de opvoeding van je kinderen. 

Beste Suus,

Ik hoop dat jij als moeder sterk genoeg in je schoenen staat om je eigen keuzes te durven maken. Om je niet te laten beïnvloeden door wat anderen vinden. Om je kind te volgen.


Reactie plaatsen

Reacties

nicole orriens
5 jaar geleden

Ik vind dat voeden in het openbaar zeker moet kunnen. Wel lette ik er altijd op dat ik het een beetje discreet deed. Maar dan zou het geen probleem moeten zijn lijkt me. Vervelend dat het artikel van Suus Ruis zo onaangenaam overkomt.

B.
5 jaar geleden

Je had het niet beter kunnen zeggen! Helemaal mee eens.

Groet
een borstvoedinggevende dreumesmama

Lodi
5 jaar geleden

Ik heb het artikel niet gelezen en moet zeggen dat ik dit ook expres niet doe. Om deze reden zijn dit soort tijdschriften ook niets meer voor mij. Laat elkaar in de waarde, dit zijn onderwerpen daar schrijf je niet met een knipoog naar. Nieuwe ouders hebben je mening niet nodig, maar begrip.

https://lodiblogt.nl

kiki hasselton
5 jaar geleden

ik vind ook wel dat het moet kunnen, maar als het kan wel discreet. Ik denk wel dat we allemaal rekening met elkaar moeten houden. als er iemand is die het niet prettig vindt, kan daar ook rekening mee gehouden worden toch?

Joanne
5 jaar geleden

Ik vind persoonlijk dat het toch moet kunnen. Rekening houden met anderen kan natuurlijk altijd :)

Danielle
5 jaar geleden

Ik vind dat borstvoeding in het openbaar ook gewoon moet kunnen idd, een beetje discretie is niet verkeerd, maar ik neem aan dat geen enkele moeder doelbewust ermee staat te zwaaien toch ;)

Amanda
5 jaar geleden

Persoonlijk heb ik niets van deze commotie meegekregen, maar na het lezen van jouw reactie op het bedoelde artikel, snap ik je helemaal. Wanneer iedereen zich eens lekker met zichzelf gaat bemoeien - en daarbij de keuzes van ieder ander niet veroordeelt - zouden we ons allemaal veel prettiger voelen. Ik zeg altijd: iedereen doet het op zijn eigen manier, en dat is prima! Als we allemaal hetzelfde zouden doen, wordt het ook een saaie bedoeling. Goed dat jij een tegengeluid geeft!

Alexa
5 jaar geleden

Ik vind het lastig om hierover mee te praten, ik heb geen kinderen, maar je moet doen wat goed voelt.

Renata Feyen
5 jaar geleden

Als mensen in mijn omgeving borstvoeding geven - dan kijk ik bewust weg uit respect - je hoeft inderdaad niet te kijken als iets je stoort :)