De namen van de kinderen..

Gepubliceerd op 8 januari 2019 om 06:00

De namen van je kinderen kiezen is natuurlijk iets heel bijzonders. Je geeft ze deze namelijk mee voor hun hele leven. Sommige kiezen simpelweg voor een naam die ze mooi vinden, een ander geeft een naam met een betekenis en weer een ander kiest voor vernoemen. Ik vertel je vandaag hoe wij de namen van de kinderen kozen.

Ik heb een paar eisen als het gaat om namen. 

1: Je moet er niet mee gepest kunnen worden (dus namen waar je viezen woorden aan kunt rijmen zijn uitgesloten).

2: Het mogen geen tong brekers zijn.

3: Het mag geen gekke betekenis hebben.

4: Hij moet echt bestaan, dus geen zelfbedachte naam.

5: Het moet goed af te korten zijn.

6: Hij moet een leven lang geschikt zijn.

Op zich lijken mij dit redelijke eisen. Alle namen die hier de Revu gepasseerd hebben, zijn stevig onderheven aan rijm sessies. Ik wilde echt voorkomen dat er iets geks aan te rijmen viel. Kinderen kunnen nu eenmaal heel gemeen zijn en ik wil mijn kinderen op dat gebied beschermen. Buiten dat lastige namen niet op ons lijstje voorkwamen, zou ik het erg sneu vinden als mijn kind elke keer 800x zijn of haar naam moet herhalen omdat het steeds verkeerd wordt uitgesproken, dat lijkt me loei vervelend. Ik vind het ook belangrijk dat een naam goed af te korten is, ik doe dat zelf namelijk heel veel. Ook afgekort moet het nog leuk klinken. En daarnaast moet de naam een leven lang geschikt zijn. Sommige namen vind ik enorm schattig, maar niet geschikt voor een volwassene.

Joshua..

Een jongetje, Wow! Ik vond het erg lastig om een mooie jongensnaam te verzinnen. Er waren wel wat opties, maar niets waarvan we echt zoiets hadden van, dat is hem! Ik wilde graag een naam met de letter J, als eerbetoon aan mijn oma, Jannigje, die vier maanden voor ik ontdekte dat ik zwanger was, overleed. Dat maakte het zoeken alleen maar moeilijker. De namen die we namelijk op ons lijstje hadden staan, begonnen niet met de J. Tot ik de naam Joshua tegen kwam. Een mooie, stoere en krachtige naam die je ook normaal kunt afkorten. Tim was het direct eens met deze naam. Volgens mij was ik al ruim over de helft van mijn zwangerschap toen we deze naam bedachten. 

Betekenis..

Joshua is een verbastering van Jozua en betekend; God is mijn redder. Wij zijn zelf niet gelovig maar vinden de betekenis wel heel mooi. 

Johan..

Joshua zijn tweede naam is Johan, vernoemd naar Tim zijn opa, Johannes. Hij overleed toen Tim en ik elkaar pas een paar maanden kende. Ik vind vernoemen iets heel bijzonders, het is een eerbetoon aan iemand, een manier om te laten weten dat iemand veel voor je betekend (heeft). Ik vond het dan ook heel erg logisch dat Joshua, Johan als tweede naam zou krijgen. Wij kozen voor Johan in plaats van Johannes omdat Tim zijn opa ook zo genoemd werd.

Betekenis..

Johannes betekend; God is genadig. Ik vind de namen Joshua en Johan(nes) dan ook erg goed bij elkaar passen. Zowel in klank, als in betekenis.

Julia..

Julia haar naam wisten we al voordat we wisten dat ik zwanger was van Joshua. Als Tim en ik het over kinderen hadden, dan hadden we het over dochters en de naam Julia. Wij waren toen helemaal nog niet bezig met kinderen krijgen en hadden ook geen benul van lijstjes met populaire namen. We wisten toen dus ook niet dat Julia een top 3 naam was. Eigenlijk vind ik dat stiekem heel erg jammer, ik had liever gehad dat de naam wat unieker zou zijn. We hebben ook gekeken naar andere namen maar Julia zat al in ons hart. Ze hete al zo voor ze bestond. De populariteit nemen we dan ook voor lief. Daarbij past de naam Julia ook mooi bij Joshua. Dat zij beide met een J beginnen en drie lettergrepen hebben was niet persee de bedoeling, maar ik vind het wel erg mooi. Zo hebben zij dus beide een eerbetoon aan mijn oma.

Betekenis..

Julia betekend; De jeugdige en aan Jupiter toebehorend. Jupiter is volgens de Romeinse mythologie de opperGod en God van de hemel en het onweer. 

Hendrika..

Julia haar tweede naam is Hendrika, vernoemd naar mijn opa, Hendrik. Tim zijn oma had als tweede naam ook Hendrika en zo kunnen wij met deze naam dus twee mensen eren. Hoewel Julia en Hendrika best wel verschillende namen zijn, vinden.. ikwel heel mooi bij elkaar passen. Het klinkt heel klassiek.

Betekenis..

Hendrika is afgeleid van Hendrikus wat zoiets betekend als; Heerser van het thuisland. Een hele krachtige naam dus! Dat krachtige past bij Julia, ons pittige meisje.

Hoe belangrijk is de betekenis..

Eigenlijk niet. Wij hebben de namen daar niet op uitgekozen. Wij kozen voor een naam die we mooi vonden en voor vernoemen omdat wij op deze manier vier hele belangrijke mensen in ons leven kunnen eren. Het enige belang in de betekenis van de naam was voor ons dat het geen rare betekenis heeft.

Welke namen stonden nog meer op het lijstje..

Dat ga ik lekker niet vertellen! Waarom niet? Omdat je niet weet wat de toekomst brengt. Wij zijn zielsgelukkig met onze twee prachtige kindjes, maar sluiten de komst van meer kindjes niet uit. De namen die nog op ons lijstje staan zijn in elk geval namen die, net als Joshua en Julia, gewoon bestaan en redelijk klassiek zijn. 

Hoe kozen jullie de namen van jullie kind(eren)? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Eline
5 jaar geleden

Mooie namen hebben jullie gekozen voor jullie kinderen. Wij hebben twee dochtertjes Tilde en Aure. Beide namen hoor je niet vaak. Tof om de betekenissen van de namen te delen met iedereen.

Nathalie
5 jaar geleden

Mooie namen hoor! Wij wilden per se een Y in de namen voor onze kinderen en dat is gelukt. De namen houdt ik liever privé.

Mandy
5 jaar geleden

Super mooi bedacht! Ik heb zelf nog geen kinderen maar zulke eisen heb ik inderdaad ook.. ik heb al wel 2 namen in mijn hoofd, 1 jongensnaam en 1 meisjesnaam. We gaan zien wat de toekomst brengt!

lodi
5 jaar geleden

Hier twee jongens en de oudste kreeg de naam waarvan ik ineens bedacht, die vind ik leuk en de tweede zijn naam stond in het namenboekje, wat heel grappig is, want het is een ongebruikelijke naam en een stad in Italie waar we vaak komen. Wij waren er zo uit.

Laura
5 jaar geleden

Wij hadden een beetje dezelfde 'eisen' bij het kiezen van een naam. Helaas hebben niet alle ouders even kritisch nagedacht bij het kiezen van een naam. Mensen vergeten soms dat er kan afgerekend/gediscrimineerd/gepest worden op een naam, zeker op latere leeftijd (bvb solicitatie, op school, .. ) .. Mijn dochter heet Aline trouwens!

Nicole
5 jaar geleden

Mooie namen! Onze jongens heten Sam (Samuel) en Noah. We wilden namen die ook vrienden en familie buiten Nederland konden uitspreken :). Ons eerste kindje hebben we verloren, een meisje. Haar noemden we Zoë, de naam komt uit het Grieks en betekent 'leven'. En dat doet ze voor altijd in ons hart.

SANDRA
5 jaar geleden

Mooie namen! Mijn dochters heten Valerie en Caroline. Zoals je merkt houden wij van Franse namen.

kiki hasselton
5 jaar geleden

mooie namen hoor, mijn moeder zei altijd: als het in het plat nijmeegs gezegd kan worden, dan niet doen ;-)

Angela
5 jaar geleden

Mijn dochter zou ook Joshua heten als ze een jongen was geweest. Een neefje die een paar weken later is geboren heet trouwens ook Joshua 😊

Juliette - Strongbody.nl
5 jaar geleden

Mooie namen hoor! Het klinkt ook lekker samen. Ik heb drie dochters: Yasmin, Jada en Kaylee. Ik wilde het ook kort en krachtig houden.