Werkende moeder..

Gepubliceerd op 3 januari 2019 om 06:00

Als werkende moeder is het soms best pittig. Zeker als je ook nog onregelmatig werkt. Gelukkig heb ik de nachtdiensten al ruim twee jaar geleden gedag kunnen zeggen maar ook de wisseling laat/vroeg kan er soms behoorlijk inhakken.

Als je werkt in een 24 uurs organisatie zoals ik doe, betekend dat, dat je aan de ene kant veel vrijheden hebt, maar ook een hoop moet missen. Nu is dat natuurlijk zo voor elke werkende ouder, maar doorgaans, bij een 9 tot 5 baan, heb je een redelijk stabiel ritme. 

Onregelmatig werken..

De onregelmatigheid zit hem bij mij in de uren. Ik werk vaste dagen (donderdag en vrijdag) en om het weekend. In mijn werk heb ik de afwisseling tussen vroege en late diensten. Het komt dus ook voor dat ik na een late dienst, een vroege dienst moet draaien. Dat vind ik het vervelendst. Dat betekend namelijk dat ik de dag dat ik een late dienst heb, mijn kindjes uit bed kan halen en de ochtend met hun heb. Als ik na mijn werk thuis kom, dan slapen ze. Vervolgens ga ik weer aan het werk (ik begin dan om 09:00 uur) terwijl zij nog op bed liggen en kom pas na 19:00 uur thuis. Ik heb dan dus twee keer het eten gemist en de kans zit er in dat Joshua al op bed ligt. Ik zie hem dan sowieso twee dagen niet. Als ik daarna ook nog een vroege dienst heb, ben ik weer de deur uit voor de kinderen wakker worden (ik begin dan om 07:30 uur). Ik mis dan dus weer een hele dag! Ik ben dan wel thuis met het eten. Gelukkig zijn er ook weken bij dat ik alleen maar vroege diensten draai.

Werken met de feestdagen..

Bij ons werk je of de kerst, of oud en nieuw. Ik werk eigenlijk altijd met oud en nieuw en was ook dit jaar met de kerst lekker vrij. Omdat het rooster rondom de feestdag soms nogal lastig is, heb ik dit jaar rond oud en nieuw, zes dagen gewerkt, waaronder in mijn vrije weekend. Dat zijn natuurlijk de minder leuke dingen. Ik begon 27 december met een vroege dienst en draaide daarna vijf late diensten. Eigenlijk had ik in deze zes dagen, twee keer een laat/vroeg wissel zitten maar die heb ik gelukkig met collega’s kunnen ruilen zodat ik in elk geval de ochtenden met de kinderen had.

Opvang..

Gelukkig kunnen wij de opvang onderling goed regelen. Op donderdag heb ik altijd een vroege dienst en gaan de kinderen naar de gastouder. Op vrijdag is Tim altijd vrij en in de weekenden ook. Als hij in het weekend werkt, dan werkt hij als ik thuis ben. Onze gastouder erg flexibel en kunnen we veel met haar regelen mocht dit nodig zijn.

Kolven..

Ja, als borstvoedende moeder ontkom je er niet aan. Tijdens een werkdag kolf ik drie tot vier keer. Dat is afhankelijk van wanneer Julia voor het laatst heeft gedronken. Op mijn werk is een stilte kamer die gebruikt mag worden als kolfkamer. Er staan twee banken, een koelkastje en de verwarming is in die kamer apart regelbaar. Deze kamer voldoet wat mij betreft prima. Ik vind het dan ook helemaal geen straf om te moeten kolven. Ik pak lekker mijn telefoon erbij en werk aan een blog of scrol lekker door Facebook of Instagram. Wat moet je anders doen? Met 20 minuten zit ik weer achter mijn bureau. 

Als je beide onregelmatig werkt..

Zoals wij, dan betekend dat ook dat je tijd samen inlevert voor de kinderen. Ik werk op donderdag de vroege dienst, en Tim laat. We zien elkaar die dag dus praktisch niet. Net als dat Tim alleen af en toe in het weekend werkt als ik vrij ben. Wij vinden dit niet erg, maar het vraagt wel wat extra planning en overleg. Wij zijn beide niet zo flexibel als een ander misschien zou zijn omdat we rekening moeten houden met elkaar en de kinderen. Dat gaat heel goed. Een voordeel is dat Tim ook geen nachtdiensten draait maar net als ik alleen vroeg en laat. Ik heb enorm veel respect voor gezinnen waarin beide ouders vol onregelmatig werken. Petje af, dat moet elke keer weet een flinke puzzel zijn.

Werk jij ook onregelmatig en hoe bevalt jou dat als moeder? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

nicole orriens
6 jaar geleden

Toen de kinderen nog klein waren was ik fulltime thuis en nu werk ik vanuit huis als fulltime blogger. Ik bof dus dat ik heel flexibel kan zijn en geen reistijd heb ; )

MamaTassel
6 jaar geleden

Vooral dat geen reistijd klinkt heerlijk! Ik moet 45 minuten heen, en weer 45 minuten terug.. met een 9 uurs dienstverband en een half uur pauze ben ik dus minimaal 11 uur van huis.

Silkeblogs
6 jaar geleden

Wauw, klinkt heftig! Hou je dat eigenlijk wel vol?
Ik werk als zelfstandige, van thuis uit, en ik heb nog geen kinderen en ik vind nu al soms dat het superveel is =D

MamaTassel
6 jaar geleden

Ik hou het vol omdat ik erg leuk werk heb en hele leuke collega’s. Dat maakt natuurlijk ook wel een hoop goed!

Manuela
6 jaar geleden

Ik heb eigenlijk altijd wel vaste dagen gehad. Sinds ik moeder ben wel minder gaan werken wat mij ook wel flexibel maakt in het dagen ruilen indien nodig.

Jorien Miss Musical
6 jaar geleden

Poeh, dat wordt wat later... Gelukkig nu nog niet :)

Tania
6 jaar geleden

Wow dat lijkt me heel moeilijk om je te regelen met je onregelmatige werkuren. Ik vind het zonder regelmatige uren al een heel gedoe

Angela
6 jaar geleden

Ik werk zelf (nog) niet onregelmatig. Ik weet niet of ik dit zou trekken, al denk ik dat alles went. Ik vind het knap dat mensen hiervoor kiezen en doen.

Na het lezen van je blog vroeg ik mij trouwens af:
Wat zijn de positieve punten van het werk dat je doet? Er zal een reden zijn waarom je voor deze combi van werktijden kiest.

MamaTassel
6 jaar geleden

Het positieve aan mijn werk zijn voor een groot deel mij collega’s. Ik mag mezelf gelukkig prijzen met hele leuke! Daarbij vind ik mijn werk ook gewoon heel leuk en is het salaris goed.

Hippiemeisje
6 jaar geleden

Ik ben van opleiding verpleegkundige, shiften dus en in het weekend. Praktisch lukt het niet met kinderen. Er is gewoon geen opvang te vinden dan als alleenstaande

MamaTassel
6 jaar geleden

Jeetje, wat jammer! Wij hebben een flexibele gastouder die ook in de avond opvang wil doen als dat nodig is. Is dat misschien een optie? Ik weet dat er ook kdv’s zijn die 24uurs opvang doen, maar die zijn ook wel aan de prijs.

orriens nicole
6 jaar geleden

MamaTassal, ja geen reistijd hebben is inderdaad heel prettig. Mijn moet daarentegen 5 uur reizen per dag.... Als ik hem was zou ik willen verhuizen, maar hij wil hier niet weg.