De vierde sprong..

Gepubliceerd op 3 november 2018 om 06:00

Julie hebben vast gemerkt dat het even rustig was vanaf mijn kant. Dit had alles te maken met de beruchte vierde sprong, in combinatie met werk.

Ontwikkelingen..
Sprongetjes ontstaan door de mentale ontwikkelingen van je kindje. De sprongetjes beginnen een x aantal weken/maanden na de uitgerekende datum. De vierde sprong begint 19 weken na de uitgerekende datum. Deze sprong heeft nogal grote gevolgen voor de mentale ontwikkeling en is daarom pittig. Je kindje zal na de sprong wel de mentale kracht hebben om nieuwe dingen te doen, maar zal ze lang niet altijd direct in de praktijk brengen. Dat heeft tijd nodig. Deze sprong staat in het teken van gebeurtenissen. Je kindje gaat vloeiende overgangen en patronen ontdekken.

Julia..
Bij Julia betekend deze sprong vooral dat zij HEEL veel wakker is. Ze slaapt maar korte slaapjes, en eigenlijk alleen maar in de draagdoek of op de arm. In de box nog amper terwijl ze dit altijd prima deed. Nu slaapt ze hooguit twee keer op de dag een half uurtje. Heftig! Gelukkig is ze niet echt chagrijnig, maar wel enorm aanwezig. Brabbelen, lachen en gillen zijn hier sinds een paar weekjes ontdekt. Gezellig natuurlijk, maar ook pittig. Joshua vraagt natuurlijk ook zijn aandacht, maar ik kan Julia dus echt bijna niet wegleggen. Gelukkig zijn daar de draagdoeken. Wederom een uitkomst!

Ook in de nachten is Julia onrustig. Normaal werd zijn rustig wakker om te eten, een beetje kreunen. Nu zet ze het gelijk op een schreeuwen. In de nacht wat mij betreft niet zo heel erg ideaal. Ik schrik dan echt wakker. Van de week sliep ze trouwens ineens een nacht door (van 22:00 tot 05:00). Helaas was ik toen wel elk uur wakker om te kijken of ze nog ademde. Ik ben het gewoon nog niet gewend.

Ook draaien van haar rug naar haar buik heeft Julia nu redelijk onder de knie, super knap!

Het super handige boek: Oei, ik groei! zegt dat je baby na het nemen van de vierde sprong, de volgende dingen kan (niet allemaal tegelijk natuurlijk1):

• is ineens zeer actief: ligt zij even, dan beweegt opeens alles aan haar;
• grijpt niet meer mis als zij iets aanpakt;
• stopt moeders hand in haar mond;
• trekt zelf een doekje van haar gezicht weg (eerst nog traag);
• 'slaat' met een speeltje op het tafelblad;
• druk in de weer met een 'activity center';
• 'zoekt' waar mama of papa is;
• reageert op zijn spiegelbeeld;
• reageert op zijn eigen naam;
• gebruikt medeklinkers;
• duwt de borst weg als zij genoeg heeft;
• moppert als zij ongeduldig is.

Sommige dingen zie ik Julia al echt doen! Ze is erg bewegelijk, legt doekjes op haar gezicht, in plaats van dat zij deze eraf trekt, en slaat druk met de rammelaar tegen de rand van de box. Wat heb ik toch een knap kind.

Ik kan jullie het boek Oei, ik groei! overigens van harte aanbevelen! Ik pak hem er vaak bij en vind het fijn om dingen te herkennen. Je kunt trouwens ook de app downloaden. Die kunt je synchroniseren met je digitale agenda, dan krijg je een melding zodra je kindje aan een sprong begint!


De vier maanden dip..
Even befaamd als de vierde sprong, is de vier maanden dip bij borstvoeding. Veel moeders ervaren een dip in hun productie rond de vierde maand. Dit kan er alles mee te maken hebben dat je kindje druk is met de hele wereld, en niet zo veel interesse heeft in de borst. Ik merk aan Julia ook dat zij vaker kleine beetjes drinkt en veel los laat om mij te verblijden met een stralende glimlach. ik ervaar zelf (gelukkig) geen dip in mijn productie, maar dat kan natuurlijk ook komen omdat ik zeer regelmatig kolf. Mocht jij nou wel een dip in je productie merken in die vierde maand, weet dan dat heel veel moeders dit hebben en dat dit ECHT geen reden is om te moeten stoppen met borstvoeding! Geef toe aan de behoefte van je kindje, die trekt het echt vanzelf weer recht. Vindt je het eng en laat je het liever niet op zijn beloop, pak je kolf erbij. Pas wel op dat je niet gaat over stimuleren, van overproductie wordt je namelijk ook niet blij.


Mama springt mee..
Ja, dat klinkt misschien een beetje gek, maar ook ik had last van een sprongetje. Zoals ik eerder al vertelde valt het werken me af en toe best zwaar. Vorige week had ik een lange week (vier dagen werken) met ook daarin de afwisseling laat/vroeg. Tel daar een flinke verkoudheid, een super aanhankelijke baby en een dreumes met een eigen willetje bij op en je mama sprong is compleet. Dat is ook de reden dat ik afgelopen week even geen blogs heb geplaatst. Ik had mijn handen vol aan de kinderen, mijn werk en mijzelf.

Geloof jij in sprongetjes? Vond jij de vierde ook zo pittig? let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.