Bedtijd Rituelen..

Gepubliceerd op 16 oktober 2018 om 06:00

Eerder vertelde ik al dat wij de regelmaat in onze opvoeding zoeken in vaste patronen en niet zozeer in vaste tijden. Vandaag vertel ik over het bedtijd ritueel met Joshua.

Joshua gaat naar bed als hij moe is, en komt eruit zodra hij zelf wakker wordt. Overdag slaapt Joshua nog één keer, zo’n twee uurtjes. De avonden lopen thuis volgens een zoveel mogelijk vast patroon.

Wij proberen altijd rond 18:00 uur te eten. Omdat Joshua vaak tot een uur of 3/4 slaapt en daarna nog fruit eet, is eerder eten niet echt een optie. Daarbij hebben wij zelf eerder ook echt geen honger en is het in verband met werk ook gewoon lastig om vroeger aan tafel te gaan.

Na het eten gaan we met Joshua naar boven om lekker te badderen. Heerlijk vindt hij dat! Badderen betekend ook speeltijd. We nemen er dan ook lekker de tijd voor. De ene keer doet Tim, Joshua in bad, de andere keer doe ik dat. Dat doen we niet in een vaste volgorde ofzo, we kijken gewoon hoe het uitkomt. Na het badje gaan we weer lekker naar beneden. We kunnen aan Joshua heel goed merken of hij moe is. We laten Joshua lekker spelen tot hij dat aangeeft.

Zodra we merken dat Joshua moe begint te worden, leggen we hem op de bank en krijgt hij zijn flesje met 150 ml melk. Ondertussen staat Baby TV aan. Één van ons zit altijd bij hem op dit moment. We kijken samen naar de filmpjes op tv en pakken hem nog even op schoot voor de laatste slokjes.

Dan is het tijd om de tandjes te poetsen. Werkelijk alles hebben we geprobeerd, maar hij vindt het verschrikkelijk. Hij houdt zijn lippen stijf op elkaar en het is een helse optie om die tandenborstel in dat kleine mondje te krijgen. Ik laat het hem nu vaak zelf doen en onder het mom van “helpen” probeer ik af en toe die borstel goed over zijn tandjes te laten gaan. Omdat het poetsen zo’n drama is, doen we het eigenlijk vanaf het begin al twee keer per dag. Na het ontbijt, en voor het naar bed gaan.

Als de tandjes gepoetst zijn lopen we nog even een rondje door het huis om papa, of mama natuurlijk het ligt er aan wie hem naar bed brengt, even gedag te zeggen. Ook Julia wordt natuurlijk niet vergeten!

En dan, naar boven. Ik laat Joshua zelf traplopen, hij vindt het geweldig! Twee trappen zijn het maar hij doet het super goed. Boven aangekomen rent hij direct naar zijn drumstel en geeft hij nog even een showtje. Na luid applaus is het tijd om zijn slaapzakje aan te doen. Nog even een dikke kus en een knuffel en dan lekker zijn bedje in. Hij pakt dan altijd gelijk zijn poezenknuffel en gaat lekker op zijn buikje liggen. De babyfoon gaat aan met daarop een slaapliedje en dan vertrekken we.

We hebben eigenlijk nooit problemen met Joshua naar bed brengen. Hij gaat altijd gelijk lekker liggen. Soms slaapt hij niet gelijk, maar dan ligt hij lekker nog met zijn knuffel te spelen en uiteindelijk valt hij vanzelf, zonder protest in slaap.

Hoe pakken jullie het aan als de kindjes naar bed gaan? Gaan ze op vaste tijden of hebben jullie vaste rituelen? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.