Mom bashing..?

Gepubliceerd op 22 september 2018 om 06:00

Afgelopen week ben ik behoorlijk geschrokken van de reacties op mijn blog Magische moedermelk.

Naast mijn eigen website, deel ik mijn blogs ook op Mamaplaats, een platform waar je je blogs mag delen. Mamaplaats deelt verschillende blogs op social media en zo ook mijn blog, Magische moedermelk. Super leuk! Ze hebben al vaker blogs van mij gedeeld en de reacties zijn altijd leuk. Deze keer was het helaas anders.

Naast de leuke reacties, ervaringen en respectvolle; niet mijn ding, kwamen ook minder leuke reacties. Kotsende smiley’s, denigrerende reacties als; goed bezig hoor, je krijgt een sticker! Er werd gezegd dat de blog kwetsend zou zijn voor mama’s die geen borstvoeding kunnen geven. Zelfs het woord mom bashing viel!

Eigenlijk vind ik het te gek voor woorden, maar ik voel me geroepen hier op te reageren. Nergens in de bewuste blog heb ik mij uitgesproken tegen kunstvoeding. Dat heb ik overigens in andere blogs ook nooit gedaan. Ik geef borstvoeding, dat is mijn keuze en ik ben daar trots op. Dat mag toch? Ik zeg daarmee niet dat kunstvoeding niet goed is. Laten we in vredes naam blij zijn dat die optie er ook is! Ik praat en blog over borstvoeding omdat dat is wat ik ken, daar heb ik ervaring mee. Ik zou niet weten wat ik jullie moet vertellen over kunstvoeding behalve dat ik blij ben dat ik Joshua dat kon geven toen ik geen melk meer voor hem had.

Ik blog over borstvoeding omdat ik het jammer vind dat er reacties als; bah, en kotsende poppetjes op komen. Iets dat ZO natuurlijk is, hoe kan daar zo op gereageerd worden? Hoe kan het dat vrouwen niet in het openbaar hun kindje durven te voeden en dat zij in restaurants worden weggestuurd omdat mensen het onsmakelijk vinden? Hoe kan het dat mensen aanstoot nemen aan een baby die eet? Ik begrijp dat niet! Ik vind het zelfs belachelijk! Als we het hebben over mom bashing, wat is dat dan?

Mama’s voelen zich aangevallen als borstvoeding “gepromoot” wordt zoals ik in mijn blog deed. Waarom? Ik vertel jou toch niet welke keuze jij moet maken? Dat mag je echt zelf bepalen hoor! Jouw kind, jouw zaak. Als jij kiest voor kunstvoeding, wie ben ik dan om daar iets van te moeten vinden? Maar ga mij niet de mond snoeren omdat jij blogs over borstvoeding kwetsend vind. Dat is toch de omgekeerde wereld? We leven in een vrij land en hebben gelukkig de mogelijkheid om informatie in te kunnen winnen op openbare bronnen als het internet. Misschien zijn er wel mama’s die borstvoeding geven die iets hebben aan mijn verhaal? Hebben zij dan geen recht op informatie omdat een ander zich daardoor gekwetst voelt?

Waarom laten we elkaar niet gewoon in waarde? Gun ieder zijn of haar eigen mening. Geef je borstvoeding? Super! Geef je kunstvoeding? Ook super! We zijn allemaal mama’s die onze kindjes met liefde en de beste bedoelingen proberen groot te brengen. De ene manier is niet beter dan de andere als jij er 100% achter staat!

Waarom is het toch dat er nog steeds twee kampen zijn? Waarom is het borstvoeding tegenover kunstvoeding? Waarom voelt men zich aangevallen door de “borstvoeding maffia”? Waarom worden borst voedende mama’s raar aangekeken als zij hun kindjes voeden? Waarom? Ik begrijp het oprecht niet! Jij wel? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Kim
6 jaar geleden

Het niet geven van borstvoeding is niet altijd een keuze die gemaakt word omdat een moeder dat zelf wil. In mijn geval mocht ik geen borstvoeding geven en ben ik daar echt heel naar in behandeld door moeders die borstvoeding gaven. Als je tegen mij zegt dat ik niet het beste voor mijn kind wil omdat ik kunstvoeding geef. Of dat ik 'gewoon' borstvoeding had moeten geven want dan was mijn psychose vanzelf over gegaan dan trap je daarmee op mijn hart. Ervaring leert mij dat een hoop moeders die bv geven moeders die om wat voor reden dan ook flesvoeding geven bijna een schuldgevoel aanpraten. Er zijn mensen die letterlijk zeggen dat geen reden goed genoeg is om geen borstvoeding te geven.

Ik had heel graag langvoedster willen worden. Helaas kan /mag ik geen borstvoeding geven. Als moeders die bv geven bvb mij dan een schuldgevoel aanpraten is dat niet okay. Net zoals het andersom not find is om er kutopmerkingen te maken.

Mama Tassel
6 jaar geleden

Dat klopt, het is zeker niet altijd een keuze en het is natuurlijk super klote als je het graag wilt, maar het kan/mag/lukt niet. Ik vind het te Bizar voor woorden dat we elkaar niet gewoon kunnen steunen ipv elkaar af te branden om het feit dat de ene mama andere, dan wel niet geheel vrijwillig, keuzes maakt dan de andere. Laten we toch eens lief zijn voor elkaar! Geen enkele mama verdiend het om een rotgevoel aangepraat te krijgen door een andere mama!

Deb
6 jaar geleden

Wow wat kan ik mij hierin vinden! Bij mijn eerste kindje wilde ze geen borstvoeding dus dan ben je blij dat er kunstvoeding bestaat. Nu bij mijn tweede gaat de borstvoeding zo goed maar als ik erover schrijft zitten er verrassend veel reacties tussen van mensen die dan verbaasd zijn dat ik nog geef. Euh ja mijn kindje wilt het nog dus dan geef ik het.

Mira
6 jaar geleden

Ik heb zelf geen kinderen maar ik erger me dood op internet aan moeders die hun keuzes opdringen aan anderen. Lekker iedereen laten doen wat ´ie zelf denkt dat goed ik ben ik helemaal met je eens:)

Dhini
6 jaar geleden

Zo irritant van soort vragen. Met BV of niet altijd dit dat...!

https://dhini.nl

Daisy Van Dorsselaer
6 jaar geleden

Borstvoeding geven of flessenmelk is een keuze die elke moeder moet maken of soms geen keuze hebben. Ik wil zelf ook borstvoeding geven en ik vind het dan zo ontzettend jammer dat anderen daar zo minachtend op kunnen reageren!
- xx Daisy

Nadia
6 jaar geleden

Eigenlijk mag je over niets schrijven, want er is altijd wel iemand die je ergens mee zou kunnen kwetsen. Ook al schrijf je een prachtige tekst, één woordje kan een hele discussie veroorzaken. Leven en laten leven, ik trek het me niet meer aan. Als je mijn blogs wilt lezen, super leuk en als niet, dan blokkeer je het toch lekker ;) Mijn blog, ik bepaal :p

Daphne - verdraaidmooi
6 jaar geleden

Ieder mag zijn eigen mening hebben vind ik. Lekker doen wat je wilt.

Juliette
6 jaar geleden

Wat zonde hè dat er twee kampen zijn? Er is geen goed of fout. Zoals je zegt wilt iedere moeder het beste voor haar kind en ieder keuze is persoonlijk. Ik kon met gemak mijn eerste 2 babies borstvoeding geven en bij de derde moest ik eerder stoppen dan gewenst. Maar ik was wel blij dat kunstvoeding er was. Met haar is het ook goed terecht gekomen.

Verena
6 jaar geleden

Moeders moeten lekker zelf bepalen wat ze doen! Zo naar dat je zoveel vervelende reacties krijgt zeg :(!

Neeltje
6 jaar geleden

Ik kende eerst dit begrip helemaal niet, maar ik volg een familie op YouTube en de moeder krijgt ook zoveel over zich heen dat ze de kinderen niet goed opvoed en dat het anders moet...