Regeldagen survival..

Gepubliceerd op 1 september 2018 om 06:00

Iedere moeder zal ze herkennen, de befaamde regeldagen. Niet alleen borstvoedingskindjes, maar ook kunstvoedingskindjes vragen dan om meer voedingen. Ik heb geen ervaring met kunstvoeding, maar kan je wel vertellen hoe ik deze dagen, als borstvoedende mama, overleef!

Wat zijn regeldagen..

Je kindje is huilerig, onrustig en niets lijkt goed te zijn. Je kindje vraagt vaker dan je gewend bent om voedingen. Soms één of twee voedingen meer op een dag, soms willen ze elk uur wel eten!

Deze regeldagen ontstaan doordat je kindje een groeispurt heeft of in een andere ontwikkelingsfase komt. Ieder kindje ontwikkeld zich natuurlijk anders, maar vaak hebben kindjes hun regeldagen rond dezelfde leeftijd, namelijk:
*Rond de twee weken
*Rond de zes weken
*Rond de drie maanden
*Rond de zes maanden
Regeldagen kunnen ook veroorzaakt worden door stress of ziekte bij zowel moeder als kind. Met andere woorden, regeldagen kunnen ieder moment de kop op steken!

Clusteren..

Veel baby’s clusteren. Clusteren is een (vaak steeds hetzelfde) moment op de dag waarop je baby erg onrustig is en vaker wil drinken. Je kindje wil bij je zijn en heeft “mama honger”. Veel kindjes clusteren in de avond, maar het kan elk moment van de dag zijn. Clusteren is heel normaal baby gedrag.

What to do..

Aanleggen! Borstvoeding werkt volgens een vraag en aanbod principe. Jouw borsten maken wat je kindje nodig heeft. Tijdens de regeldagen probeert jouw kindje de productie omhoog te krikken omdat het meer nodig heeft. Hoe meer je er aan toegeeft, hoe eerder jullie weer op elkaar afgestemd raken. Deze dagen zijn misschien niet de makkelijkste (zeker niet zelfs!) maar wel erg nodig. Veel moeders denken ten onrechte dat zij niet meer genoeg melk hebben. Of nouja, ten onrechte, dat is natuurlijk tijdelijk ook wel een soort van waar, maar dit lost zich vanzelf op als je toegeeft aan de behoefte van jouw kindje.

Mijn ervaringen met regeldagen..

Bij Joshua wist ik niet van het bestaan van regeldagen. Toen hij ongeveer twee weken oud was, bleef hij maar om eten vragen en ik werd er super onzeker van! Had ik niet genoeg melk? Was hij ziek? Straks verhongert hij! Ieder uur wilde hij eten, en dan niet zoals normaal, maar per voeding lag hij drie kwartier aan de borst! Huilend zat ik met hem op de bank. Baby huilen, mama huilen, het was één groot feest! Dood ongelukkig begon ik mijn zoektocht naar antwoorden. Al snel kwam ik uit bij regeldagen. Waarom had niemand me hier ooit iets over verteld? Met mijn nieuw ingewonnen informatie was ik iets geruster, het zou ongeveer twee dagen duren, en er zat er al één op! Dag twee volgde, maar ook dag drie, vier, vijf en zes. Er leek geen eind te komen aan die zogenaamde regeldagen!
Om deze, en andere redenen, zocht ik contact met de lactatiekundige die ik tijdens de zwangerschap had leren kennen. Via de verloskundige had ik bij haar de borstvoedingscursus gevolgd. Zij vertelde mij dat regeldagen soms veel langer kunnen duren en in ons geval kwam dat omdat Joshua helemaal niet effectief kon drinken. De lactatiekundige vertelde me ook over clusteren, iets dat Joshua ook, vooral in de avonden, deed. Wederom iets waar ik nog nooit van gehoord had. Latere regeldagen zijn bij Joshua ongemerkt voorbij gegaan.

Met Julia gingen de eerste regeldagen bijna onopgemerkt voorbij, totdat we op vakantie gingen. Dat is natuurlijk nogal wat voor zo’n mini. Hoewel Julia de reis echt super doorstaan heeft, was het voor haar daarna wel tijd om wat schade in te halen en stelde zij ook een paar regeldagen in. Ieder uur wilde ze eten om vervolgens na de voeding in slaap te vallen. Ze was in de nacht begonnen met regelen dus ik was werkelijk gesloopt! Dit duurde twee dagen, de derde dag ging het gelukkig iets beter en de vierde dag kwam ze weer ongeveer om de drie uur voor een voeding.

Hoe overleef ik de regeldagen..

Toegeven. Iets anders is er niet te doen. Hoewel het alles behalve leuk is dat je kleine begint te regelen terwijl je net bent aangekomen op je vakantiebestemming, kun je er maar beter gewoon in meegaan. Ik heb me het grootste deel van die dagen lekker met Julia op bed genesteld. Het was te warm om lekker buiten met haar te gaan liggen, maar anders had ik dat gedaan. Mijn telefoon, een boek en Netflix waren die dagen mijn beste vriend.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze regeldagen. Eet en drink voldoende en rust uit. Regeldagen kunnen behoorlijk pittig zijn, zeker als het erg warm is.

Ik overleef (wat klinkt dat dramatisch he!) door mezelf ook lekker te (laten) verwennen op deze dagen. Ik ga lekker douchen of ik bad als de kleine slaapt en laat Tim lekkere dingen voor me halen. Het is een soort ziek zijn, zonder ziek te zijn. Tenminste, zo zie ik het. Het is in elk geval een goed excuus om je eens lekker in de watten te laten leggen.

Daarbij is het natuurlijk ook het uitgewezen moment om je even totaal en vol overgaven op je kindje te storten (figuurlijk dan he! Letterlijk lijkt me wat gevaarlijk). Lekker kroelen, kletsen, kusjes en knuffeltjes geven zonder dat je je druk hoeft te maken om het huishouden want dat laat je nu natuurlijk aan je vent over, jij bent druk met voor jullie kindje zorgen!

Hoe overleef jij de regeldagen? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.