Monkey Platters..

Gepubliceerd op 7 juni 2018 om 11:30

Monkey wattes? Dat was in elk geval mijn eerste reactie toen ik hier over hoorde. Ik ben me er eens een beetje in gaan verdiepen en ik moet zeggen, I like it! Ik ga jullie er vandaag wat meer over vertellen.

Ik vertelde eerder al dat ik het heel belangrijk vind om op Joshua zijn voeding te letten. Ik probeer hem zo gevarieerd en gezond mogelijk eten aan te bieden. Dat gaat opzich heel erg goed! Joshua is een goede eter en heel erg gek op fruit. Groente is iets minder favoriet. 

Toen ik laatst de term Monkey Platter voorbij zag komen trok het mijn aandacht, wat is dat nou eigenlijk?

Wat is een Monkey Platter..

Het idee er achter is simpel. Jij als ouder/verzorgen, maakt een mooi bordje klaar met verschillende, bij de leeftijd passende, gezonde producten en je kindje kan nu zelf kiezen.

Je ziet de ongezonde variant wel eens voorbij komen op een verjaardag, en dat ziet er natuurlijk erg lekker en gezellig uit.

Het blijkt dat kinderen heel goed in staat zijn om voor zichzelf een gevarieerd dieet te kiezen (mits jij ze natuurlijk wel de keus uit de juiste dingen geeft). Je kunt het bordje vullen met groente en fruit, maar bijvoorbeeld ook met kaas en brood. Je zet het bordje op een plek neer waar je kindje er zelf bij kan en laat hem of haar lekker zijn/haar gang gaan. Op deze manier kan jouw kindje eten wanneer het trek heeft, en geeft het jou een beetje inzicht in zijn of haar eetmomenten. De kans is redelijk groot dat je kindje meerdere malen per dag een paar stukjes pakt. 

Als je bijvoorbeeld merkt dat je kindje alleen maar naar de vleesproducten grijpt, kun je de dag erna eens kijken wat er gebeurd als je allen verschillende groenten aanbied.

Het idee is dus dat je jouw kindje op een gezonde en leuke manier zelf en eetpatroon laat ontwikkelen. 

Tips en tricks..

  • Zorg voor een gezond en gevarieerd aanbod
  • Durf je kindje de regie te geven, laat het zelf pakken
  • Maak eens een dipsausje op basis van yoghurt met kruiden als je kindje bijvoorbeeld snel naar de rauwkost grijpt, zo gaat er ook direct wat zuivel naar binnen
  • Bied niet elke dag hetzelfde aan, probeer bijvoorbeeld eens verschillende kazen (passend bij de leeftijd)

Mijn ervaring..

Punt een vind ik het gewoon leuk om gevarieerd bordje neer te zetten, maar ik merk ook dat Joshua het leuk vind! Hij kan zelf kiezen wat hij pakt. Ik merk ook dat als ik gewoon wat op tafel zet waar hij zelf bij kan, dat hij meer eet, dan als ik hem in de kinderstoel wat voorschotel.

Ik ben rustig begonnen door met het avond eten gewoon alles wat wij aten, in losse stukjes voor hem neer te leggen. Zo hadden wij laatst bijvoorbeeld pasta salade. Ik maakte toen een bordje waar ik een beetje paste op legde, wat strengen komkommer, wat blokjes kaas. Hij heeft er heerlijk van gegeten.

Maak jij ook wel eens een Monkey Platter? Heb je nog leuke ideeën? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.