Wat te doen met deze warmte..

Gepubliceerd op 29 mei 2018 om 15:00

Wat een warmte he de afgelopen dagen. Eerlijk gezegd vind ik het heerlijk! Ik hou van de zomer, wat mij betreft duurt die het hele jaar. Elke dag 25 graden of warmen zou ik fantastisch vinden. Toch is het ook oppassen met deze warmte, zeker als je kleine kinderen hebt of zwanger bent. Hoe kun je dan het best met de warmte omgaan?

Voldoende drinken..

Dit is natuurlijk een schot voor open doel, maar het is echt zo. Die kleintjes gaan wel door. Je moet ze daarom echt in de gaten houden. Zorgen dat je kindje genoeg drinkt kan daarin soms best een uitdaging zijn. Toch is dit wel heel erg belangrijk! Geef je normaal alleen water als extra drinken, maar drinkt je kindje nu toch wat te weinig naar je zin, voeg er dan een beetje fruit of limonade aan toe. Zo geef je het water een smaakje en zal je kindje het waarschijnlijk ineens reuze interessant vinden.

Je kunt ook kiezen voor ijsjes voor wat extra verkoeling. Je kunt ijsjes maken van moedermelk als je kindje nog borstvoeding krijgt, maar je kunt ook ijsjes maken van gepureerd fruit. Niets geen toegevoegde suikers, gewoon fruit, eventueel met wat water. je kunt bij bijvoorbeeld de Hema voor €3,50 zo'n handige tray kopen waar je zelf ijsjes in kunt maken.

Je kunt voor jezelf natuurlijk ook van die lekkere ijsjes maken. Zeker als je zwanger bent zal je ook echt voldoende moeten drinken. Je lijf is hart aan het werk en maakt zo ongeveer een liter extra bloed aan tijdens de zwangerschap. Dit moet natuurlijk allemaal worden rondgepompt waardoor je hart harder moet werken. Tel daar de warmte bij op en je hebt het ideale scenario om je lekker beroerd te gaan voelen. 

Doek als zonwering voor de kinderwagen..

Je ziet het heel erg vaak, kinderwagens met een grote hydrofiele doek of een deken erover. Dit is echt heel gevaarlijk en moet je echt niet doen! Doordat je de kinderwagen afsluit, kan de warmte minder goed weg, het resultaat is dus dat de warmte in de kinderwagen alleen maar oploopt. Kleine kinderen kunnen nog moeilijk zelf hun temperatuur reguleren, dus daar moet jij goed op letten. Kindjes die oververhit raken, worden sloom. De kans is dus zeer reëel dat je kindje niet gaat zeuren of huilen omdat hij het warm heeft, maar in slaap valt met alle gevolgen van dien.

Wil je je kindje beschermen tegen de zon, kies voor een parasol. Zorg dat er frisse lucht bij je kindje kan komen en sluit de kinderwagen niet af. Kleed je kindje luchtig, of leg het lekker in een luiertje in de wagen. Kies voor een plekje in de schaduw en laat je kindje niet te lang in de kinderwagen zitten of liggen.

Bescherming tegen de zon..

Baby's tot 6 maanden kun je het best geheel uit de zon houden. Daarna wordt het vaak wat lastiger om je kindje alleen in de schaduw te houden omdat het gaat kruipen en lopen. Probeer toch om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven met je kindje. Maak daar bijvoorbeeld een leuk plekje om te spelen, zet er een badje neer of zet je kindje in een camping bedje.

Ook in de schaduw is het heel erg belangrijk om je kindje goed in te smeren! Kies voor een factor 50 zonnebrand die geschikt is voor kinderen. Van de week las in een stuk in de krant waarin stond dat lang niet alle zonnebrand de bescherming bied, die op de verpakking staat. Laat je daarom goed informeren.

Ook als zwangere vrouw moet je je goed insmeren. Je hebt tijdens de zwangerschap kans op een zogenoemd zwangerschapsmasker, dan zijn pigmentvlekken in je gezicht of op je decolleté. Niet echt waar je op zit te wachten. Doordat je de warmte waarschijnlijk minder goed kunt verdragen tijdens de zwangerschap, is het ook voor jou lekker om een plekje in de schaduw te zoeken.

Voor zowel jou als je kindje geldt, smeer je een half uur voor je naar buiten gaat goed in. Zo heeft de zonnebrand de kans om goed te worden opgenomen door de huid. Smeer het liefst elke twee uur om goed beschermd te blijven. Ga je zwemmen, smeer dan ook zodra je uit het water komt.

Daarnaast is het verstandig om tijdens de warmste uren van de dag de zon sowieso te vermeiden.

Denk ook aan een hoedje of petje en eventueel een zonnebril. Zo bescherm je je kindje optimaal.

Zoek verkoeling..

Ijsjes, schaduw, voldoende drinken, maar wat dacht je van lekker zwemmen? Zet een klein opblaasbadje, of gewoon een babybadje in de tuin en vul deze met lauwwarm water. Let erop dat het water niet te koud is, dan koelt je kindje te snel af. Je kunt natuurlijk zelf ook in het badje gaan zitten, of deze gebruiken als voetenbadje. Gezellig met je kindje met water spelen is hartstikke leuk toch!

Kleding..

Hou het luchtig. Kies liever voor laagjes als je bang bent dat je kindje het koud zal krijgen, dan kun je namelijk pellen. Neem luchtige stoffen en laat de synthetische kleertjes lekker in de kast. Hou als stelregel voor je kleintje aan dat deze hetzelfde draagt als jij. Kies jij in verband met de warmte voor een luchtig jurkje met slippers, dan is dit voor je kindje ook prima. Bij een heel kleintje kun je dit eventueel uitbreiden met een dun vestje. Ligt je kindje in de kinderwagen? Hou er dan rekening mee dat dit best warm kan zijn. Kies in plaats van een dekentje voor een hydrofiele doek om je kindje toe te dekken. Deze nemen het eventuele vocht beter op en zijn lekker luchtig. 

Activiteiten..

Hou het rustig. Zin in een uitje? Ga naar het bos of park, daar is lekker veel schaduw. Wil je toch liever ergens heen waar je moeilijker de schaduw op kunt zoeken, plan dit dan in de ochtend, dan is het koeler.

Kies voor een spelletje met water. Spelen met een tuinslang (op de nevelstand uiteraard) zorgt gegarandeerd voor dikke pret.

Speel lekker binnen. Vaak is het daar koeler.

Extra maatregelen..

  • Hou de gordijnen dicht, dan blijft het binnen koeler.
  • Zet een ventilator of airco aan. Niet te koud, maar zodat de ergste warmte weg is.
  • Kook 's morgens, als het erg warm is heb je daar echt geen zin meer in.
  • Kies voor beddengoed van katoen, dat neemt meer vocht op en is luchtiger.

Wat zijn jouw ultieme tips voor tijdens de warme dagen? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.