Waarom ik kies voor een geboortefotograaf..

Gepubliceerd op 9 mei 2018 om 15:00

In mijn blog over het geboorteplan konden jullie al lezen dat er bij de geboorte van onze dochter een geboortefotograaf aanwezig zal zijn. In deze blog vertel ik jullie waarom ik deze keuze heb gemaakt en stel ik jullie voor aan onze geboortefotograaf, Jessica!

Je hebt ze vast wel eens gezien, die prachtige, vaak zwart/wit, geboortefoto's. Ik vind ze werkelijk fascinerend. De oerkracht, de emoties en het geluk dat van deze foto's afstraalt raken mij elke keer weer. Al toen ik zwanger was van Joshua dacht ik er over om een geboortefotograaf te vragen aanwezig te zijn bij de bevalling. Tim vond dit toen onnodig en wilde het graag met zijn tweeën doen. Ook wel heel erg mooi natuurlijk.

Wat is geboortefotografie..

Geboortefotografie is het laten fotograferen van de geboorte van je kindje. De geboortefotograaf staat vanaf ongeveer 38 weken zwangerschap, tot het moment van bevallen, 24/7 stand-by om aanwezig te kunnen zijn bij de bevalling. Zij leggen de geboorte vast vanaf ongeveer 5 centimeter ontsluiting en blijven vaak tot een paar uur na de bevalling om ook het eerste bezoek op de foto te kunnen zetten.

De geboortefotograaf legt op een nette manier de geboorte van jouw kindje vast. 

Foto's tijdens de geboorte van Joshua..

Ik had verwacht dat er een hoop foto's gemaakt zouden worden tijdens de geboorte. Dat liep helaas helemaal anders. Omdat het op het eind toch nog even spannend werd, had niemand tijd, of zijn handen vrij om foto's te maken. Heel logisch! De eerste foto die gemaakt is, ligt Joshua al met een mutsje op, in doeken gewikkeld op mijn borst. Het was nog even uitzoeken hoe de camera werkte dus de foto is in alle opzichten verschrikkelijk. Ik sta er maar half op, en ook Joshua is slecht zichtbaar. Op de derde, vierde, vijfde EN zesde foto heb ik mijn ogen dicht en pas op de zevende foto is Joshua een keer goed te zien.

Op de volgende foto's knipt Tim de navelstreng door, alleen is nergens op de foto's een navelstreng te bekennen. En na de geboorte van de placenta werd daar en prachtige, bloederige foto van gemaakt met mij, wijdbeens en ingeknipt op de achtergrond.

Ik denk dus dat ik best mag zeggen dat dit een niet al te fantastische geboorterapportage is geworden.

Ik vind dat heel erg jammer maar snap ik natuurlijk ook heel goed dat het zo gegaan is. Ik bekijk de foto's nog zeer regelmatig en probeer me dan voor te stellen hoe het anders had gekund.

De 9-maanden beurs..

Op de 9-maanden beurs liep ik langs de stand van geboortefotografen. In de stand waren prachtige foto's uitgestald en ik raakte in gesprek met één van de aanwezige fotografen. Ik vertelde over de foto's die ik had van de geboorte van Joshua en dat ik het zo jammer vond dat er geen foto's waren van bijvoorbeeld de daadwerkelijke geboorte. We kletsten nog even door en ik besloot het er thuis toch nog eens met Tim over te hebben.

Thuis ben ik dat gesprek dan ook maar gelijk aangegaan. Ik vertelde over de mooie foto's die ik had gezien en dat ik het zo jammer vind dat er niet meer en betere foto's zijn van de geboorte van Joshua. Tot mijn verbazing stemde Tim al snel toe en kon ik mijn zoektocht naar een passende fotograaf starten!

Op zoek naar een geboortefotograaf..

Ik begon mijn zoektocht (uiteraard) op google. Ik had op de 9-maanden beurs een kaartje gekregen van Geboortefotografen.com. Hierop kon ik precies zien welke fotografen er bij ons in de buurt zitten. Ik kwam er al snel achter dat dat er niet bepaald veel zijn. Ik besloot bij de dichtstbijzijnde fotografen de websites te bekijken om te zien of de fotografiestijl mij aanstond. Zo kwam ik al snel op de website van VI-Photography terecht. De fotografe, Jessica, is één van de fotografen die Stichting Earlybirds heeft opgezet. Een fantastische stichting die kosteloos mooie foto's komt maken van prematuur geboren kindjes. De foto's die Jessica in haar portfolio laat zien spraken mij enorm aan! De foto's zijn puur en vol emotie. Neem bijvoorbeeld de foto hierboven. De nog felblauwe navelstreng en het prachtige detail van de knoop die daarin zit. Dat zijn toch dingen waarvan je graag wilt dat die voor eeuwig vastgelegd worden? Ik kan in elk geval echt genieten van deze foto.

VI-Photography..

Ik besloot snel een mail te sturen met de vraag of er überhaupt nog mogelijkheden waren aangezien ik op dat moment al 22 weken zwanger was. Gelukkig mailde Jessica al snel terug dat ze eind juni nog plek had en plande wij een kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek liet ze nog meer prachtige foto's zien en bespraken we hoe wij de bevalling voor ons zien. Ook keken we naar de slaapkamer (waar hopelijk onze dochter geboren zal worden) om te zien hoe het licht daar is. Ik had inmiddels de website van VI-Photography nog een aantal keer bekeken en had besloten dat ik ook graag een Newborn Lifestyle shoot wilde. Dit omdat ik heel graag mooie foto's van ons als gezin, maar vooral van Joshua en zijn kleine zusje wil. Tim is helemaal niet van het poseren en eerlijk gezegd vind ik de spontane foto's ook veel leuker! VI-Photography bied leuke pakketten aan en ook dit behoorde tot de mogelijkheden.

Kosten..

Geboortefotografie is niet goedkoop, maar welk moment is nou mooier en specialer dan de geboorte van je kindje? Ik vind het in elk geval een heel fijn idee dat er iemand is die zorgt dat dit bijzondere moment wordt vastgelegd.

Geboortefotografen zijn er in verschillende prijsklassen en heel eerlijk, van sommige prijzen schrok ik ook enorm! VI-Photography hanteert wat dat betreft hele schappelijke prijzen. Daarbij is er dus ook de mogelijkheid om je geboorterapportage te combineren met een zwangerschapsshoot, kraamrapportage of een Newborn Lifestyle shoot.

Nadelen..

Als ik vertel dat er bij de geboorte van onze dochter, een fotograaf aanwezig zal zijn, krijg ik best wel eens verbaasde blikken. Het is natuurlijke ook wel een heel intiem moment waar je eigenlijk een vreemd bij betrekt. Ik kan me dan ook best voorstellen dat dat een rede kan zijn om het niet te doen. Daarbij zijn de kosten natuurlijk ook wel behoorlijk.

Maar waarom wel..

  • Omdat je blijvende herinneringen wilt aan één van de mooiste momenten in het leven!
  • Omdat je partner zich 100% op jou kan richten en niet hoeft te denken aan foto's.
  • Omdat jij je kan focussen op jezelf en je kindje en je niet druk hoeft te maken of iemand wel de camera pakt.

Hoe denk jij over geboortefotografie? Zou jij het overwegen? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.