Wat eten we vandaag..

Gepubliceerd op 22 april 2018 om 15:00

Eerder schreef ik al dat ik voor mijn kindje(s) andere voedingskeuzes maak dan voor mijzelf. Zo at Joshua het eerste jaar voornamelijk biologisch. Ook suiker is iets waar ik heel erg voorzichtig mee ben. Ben je nieuwsgierig naar welke voedingskeuzes ik maakte, mijn tips over gezonde voeding en mijn boodschappenlijstje? Lees dan snel verder!

Het afgelopen jaar heb ik behoorlijk wat geleerd over gezonde voeding voor kinderen. Ik wil zeker niet zeggen dat ik een expert ben, ik leer namelijk nog elke dag! Joshua is een enorme zoetekauw, wat het soms behoorlijk moeilijk maakt om te zorgen dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Lees hier mijn tips en tricks en kijk eens op mijn boodschappenlijstje!

Borstvoeding..

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat ik voor borstvoeding ben. In borstvoeding zit namelijk alles wat jouw kindje nodig heeft, helemaal afgestemd op zijn of haar behoeften op dat moment. Dat is met kunstvoeding natuurlijk niet mogelijk. Borstvoeding veranderd gedurende de dag van samenstelling, maar ook als jouw kindje bijvoorbeeld ziek is! Daarnaast zitten er ook nog eens anti-stoffen in, hoe compleet wil je een voeding hebben!

Ik weet dat borstvoeding helaas niet altijd een optie is. Dan heb je nog de mogelijkheid om te kijken naar donormelk. Dat is melk van een andere moeder. Misschien is er in jouw directe omgeving iemand die voor jouw kindje wil en kan kolven? Anders is het moedermelknetwerk mogelijk nog een optie.

Na 9 maanden had ik helaas niet meer genoeg voeding voor Joshua. Dit had te maken met de zwangerschap. Al vroeg in de zwangerschap merkte ik dat Joshua heel hard moest werken om een toeschietreflex op te wekken, maar dat dit niet lukte. Ik besloot er toen mee te stoppen. Ik geloof namelijk ook heilig in de term: Fed is best! Kindjes moeten absoluut geen honger hebben! En ik kan dan wel heel graag borstvoeding willen geven, als het niet gaat, dan gaat het niet!

We moesten toen dus opzoek naar een kunstvoeding waar wij ons goed bij voelde. Ik vond het belangrijk dat dit een biologische voeding zou zijn. Geen onnodig toegevoegde kunststoffen. Joshua dacht er echter anders over. Hij moest natuurlijk wennen aan de nieuwe voeding. Ik wilde hem graag de kunstvoeding van het merk Hipp geven. Ik had hier veel goede verhalen over gehoord en gelezen. Het is één van de grootste merken voor babyvoeding in Duitsland. Joshua wilde er echter weinig van weten. Wij zijn toen overgestapt op de biologische voeding van de AH. Inmiddels hebben we Joshua wel op de voeding van Hipp.

Joshua krijgt overigens nog gewoon zuigelingenmelk. Dit omdat hier veel strengere controles op zijn en omdat ik gewoon niet geloof in het concept van opvolgmelk. Je kunt hier heel veel informatie over vinden bij de WHO en Unicef, ik zal je daar hier niet mee vermoeien. Waarom hij zuigelingenmelk krijgt en geen gewone melk? Omdat Joshua nogal een slank mannetje is en hij wat mij betreft elke gezonde calorie kan gebruiken.

Als onze dochter straks geboren is, hoop ik Joshua ook weer mijn melk te kunnen geven. Ik zal dit voor hem kolven en hoop hem dan in de ochtend bij het wakker worden, en voor het slapengaan weer lekker mamamelk te kunnen geven!

De eerste hapjes..

Bij Joshua ben ik met 4 maanden begonnen met de eerste hapjes. Dit was omdat ik niet beter wist dan dat dit zo hoorde. Ik ben toen gestart met groente. Joshua kreeg elke keer ongeveer een week dezelfde groente aangeboden, zodat hij aan de smaak kon wennen en zodat ik in de gaten kon houden of er mogelijk een allergische reactie op zou treden. Dit ging gelukkig allemaal goed en al snel ben ik Joshua ook stukjes aan gaan bieden. Een stengel komkommer, watermeloen, banaan. Joshua had het eten heel snel onder de knie! Een beetje te snel achteraf. Met 6 maanden at hij een volledig ontbijt, lunch en avondmaal en daarnaast nog fruit en tussendoortjes. Geen wonder dat hij daarnaast weinig behoefte had aan borstvoeding.

Inmiddels heb ik mij iets meer verdiept in de eerste hapjes en zal ik het met onze dochter ook compleet anders aanpakken! Ten eerste al zij de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen en zullen we dan pas starten met hapjes. Dit wordt ook aangeraden voor Unicef en de WHO. Ik heb mij verder verdiept in de Rapley methode (het aanbieden van stukjes) en de Kleintjes methode.  Je kunt je aanmelden op verschillende Facebook groepen waar je ook veel inspiratie op kunt doen voor recepten voor je kindje. Je ziet dat Rapley en Kleintjes vaak met elkaar gecombineerd worden. Beide gaan ervanuit dat je start met bijvoeden vanaf 6 maanden. 

Bij het geven van de eerste hapjes, heb ik steeds zelf alles vers gemaakt. Ik wilde mijn kleine man onder geen beding aan de potjes hebben! Tijdens mijn babyshower hebben ze mij een potje met bruine bonen laten proeven en ik ging bijna over mijn nek! Echt niet dat ik dat aan mijn kind zou geven!

Toen het moment kwam dat we smaken konden gaan combineren, dus bijvoorbeeld groente met een aardappel, besloot Joshua dat hij mijn kookkunsten niet zo kon waarderen. Sta je dan met je goede gedrag. Ik heb van alles geprobeerd, maar hij nam het gewoon niet. Toch maar een potje geprobeerd (Biologisch van Hipp) en dat nam hij wel! Ik baalde hier natuurlijk enorm van. Naast het feit dat ik geen invloed had om wat er precies naar binnen ging, is het ook nog eens en stuk duurder dan zelf maken! Maar dan komen we weer bij Fed is best. Dan maar potjes. Gelukkig heeft hij zijn fruit wel altijd lekker gegeten. Dit heb ik hem vanaf een maand of 5/6 gewoon in stukken aangeboden. Niet gepureerd, gewoon zelf kauwen. Omdat hij dat al van jongs af aan zo gekregen heeft, weet hij ook niet beter en verslikt hij zich eigenlijk nooit. 

Drinken..

Joshua heeft eigenlijk altijd de gezondste opties geweigerd. Thee en water, daar is hij niet gek op. Hij drinkt dan hooguit een paar slokjes en daarna moet hij er niets meer van weten. In de zomer is het toch wel heel erg fijn als je kindje gewoon voldoende vocht binnen krijgt, dus ben ik gaan experimenteren met drankjes. Ik ging opzoek naar een limonade waar niet teveel suiker of andere troep in zit. Dat is me nogal een zoektocht! Er zijn verschillende suikervrije limonade's, maar daar zit vaak aspartaam in. Dat is nou eigenlijk precies wat je niet wilt! De flessen van Slimpie en Teisseira kun je echt laten staan, 0% suiker, maar des te meer andere zooi waarvan je niet wilt dat het in het lijfje van je kindje terechtkomt. Via een andere mama hoorde ik over Cool Bear. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord en gaf Joshua op dat moment limonade van het merk Lief. Geen toegevoegde suikers, maar toch nog 4.4 gram suiker per 100ml klaargemaakte limonade. Bij Cool Bear is dit slechts 0,67 gram. Een aanzienlijk verschil dus!

In de ochtend krijgt Joshua twee vers geperste sinasappels. Dit komt neer op ongeveer 200ml. Zo heeft hij gelijk 200ml vocht, en alvast wat fruit binnen voor die dag. Twee vliegen in één klap dus. Verder krijgt hij één keer per dag een bekertje water met een heeeeeeel klein beetje limonade en verder bied ik hem gewoon water aan. 

Verder krijgt hij ook wel eens een sapje of Iced tea van Hipp. Ik leng deze echter altijd aan met water!

Suikervrij niet altijd beter..

Helaas. Als je dit ziet staan dan denk je dat je een gezonde optie te pakken heeft. Vaak blijkt echter dat er dan gezoet is met een kunstmatige zoetstof. Aspartaam en Acesulfaam K zijn bijvoorbeeld zoetstoffen die je beter kunt laten staan. Kies waar jij je goed bij voelt, maar ik kies dan liever voor bijvoorbeeld stevia, of toch gewoon suiker. Ik kies dan wel de variant met de minste suiker.

Biologisch niet perse gezond..

Biologisch hoeft echt niet per definitie gezond te zijn. Zo kan in een biologisch product bijvoorbeeld behoorlijk veel suiker zitten. Staar je niet blind op de sticker biologisch, maar lees de achterkant! Dit geldt eigenlijk net zo goed voor een product met de sticker suikervrij.  

 

Ook wat lekkers..

Ik vind dat een kind ook mag genieten van lekkere dingen, maar met maten. Joshua krijgt bijvoorbeeld elke dag een klein koekje, maar wel een verantwoord  koekje zoals bijvoorbeeld een biscuitje van Hipp, of een koekje van de Kleine Keuken. Ook krijgt hij af en toe lekker een krentenbol. Hier zitten behoorlijk wat suikers in, dus ik let dan de rest van de dag extra op wat hij verder binnenkrijgt. Ik kies dan bijvoorbeeld voor een mandarijn in plaats van een banaan. Op zaterdag eten wij altijd patat en ook Joshua eet inmiddels een paar patatjes mee. Zonder zout en aangevuld met groente.

Toen Joshua 1 werd, heeft hij bij de gastouder getrakteerd. Fruit krijgen ze daar al genoeg, dus ik wilde iets lekker voor de kindjes maken. Lekker, maar geen suikerbom. Dat was nog best lastig. Uiteindelijk besloot ik om bananenbrood te maken. Hier zit ongeveer de helft minder suiker in dan in cake! 

Boodschappenlijstje..

  • Cool Bear Limonade (suikervrij, gezoet met stevia)
  • Pakjes Sourcy fruitwater (een pakje is altijd handig voor onderweg maar vaak zit er zoveel suiker in! deze bevat 99.7% water! en 0,3% fruitsap, verder niets!)
  • Producten van de Kleine Keuken (biologisch, vrij van geraffineerde suikers, slechte vetten of zout)
  • Vers fruit (potjes bestaan vaak voor een groot deel uit appel, en in appel zit veel suiker)
  • Verse groente (ook om tussendoor te snacken)
  • Hipp biscuitjes

Hoe denk jij over voeding bij kleine kinderen? Ben jij ook zo bezig met wat er op de achterkant van de verpakkingen staat? Heb je misschien nog tips over lekkere, gezonde en suikervrije producten? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.