Baby uitzet musthaves..

Gepubliceerd op 10 april 2018 om 15:00

Op internet vind je vele baby uitzetlijstjes. Super handig natuurlijk, maar wat staat hier nou niet op, en heb je volgens mij ECHT nodig?  

XXL hydrofiele luiers..

Onmisbaar! Die kleine, waar je er volgens de lijstjes 16 (!) van moet hebben, gebruikte, en gebruik ik nog steeds, vooral als extra bescherming voor het aankleedkussen. Super handig om de billen van je kindje even snel mee droog te deppen als je deze net hebt schoongemaakt met natte billendoekjes. De XXL doeken daarin tegen, die gebruik ik voor zoveel dingen! 

Om te beginnen als handdoek, omdat ze lekker groot zijn, past je kindje er ook nog lekker in als je kindje iets ouder is dan een week of 4. Daarna vond ik de normale doeken als snel te klein om hem lekker in te wikkelen en mee af te drogen na het badderen. Joshua is nu ruim een jaar en ik kan hem er nog heerlijk in wikkelen!

In het begin gebruikte ik ze ook als bescherming voor het matrasje in de wandelwagen. Ik heb een Joolz, maar kon niet echt goed passende matrasbeschermers vinden. Deze kon ik er zelf omheen vouwen en paste dus perfect! Ook leuke bijkomstigheid, je kunt nog eens wisselen van printje of kleur.

 

Als dekentje! Vooral in de zomer, als het te warm is voor een echte deken, vind ik een XXL doek heerlijk om te gebruiken! Joshua heeft graag iets over zich heen als hij gaat slapen en een XXL doek leent zich haar perfect voor!

Gewoon als lekkere wikkeldoek. Op het Consultatiebureau kleed je je kindje uit en je moet dan vaak even wachten. Je kunt natuurlijk een echte wikkeldoek gebruiken (die zou ik overigens zeker aanschaffen! zeker als je in de winter een kindje verwacht!), maar een XXL doek vouw je lekker klein op en past dus een stuk makkelijker in je luiertas!  Daarbij kan je hem dan ook gelijk gebruiken om over het aankleedkussen op het consultatiebureau te leggen. Ik vind het altijd een beetje een "vies" idee dat ik niet weet wat er daarvoor met het aankleedkussen is gebeurd.

Als afscherming tijdens het geven van borstvoeding. Sommige mama's voelen zich er niet prettig bij om in het openbaar te voeden en vinden het fijn als zij bedekt zijn. De XXL doek is daar prima voor te gebruiken. Maar ook als je kindje snel afgeleid is kun je de doek gebruiken om je kindje af te schermen voor prikkels van de buitenwereld.

XXL Hydrofiel luiers zijn vaak wel een stukje duurder dan de kleine versie, maar je hebt er wat mij betreft ook veel meer plezier van! Je kunt ze redelijk goedkoop krijgen bij de Action maar die vind ik zelf wat hard. Kruidvat heeft ze ook wel eens in de aanbieding voor €5,-. Kijk ook zeker eens op sites als AliExpress of Wish! Je heb hier echt enorm veel verschillende printjes en kleurtjes en de doeken zijn heel erg zacht!

Sudocrem..

Op alle lijstjes staat wel iets van billenzalf. Wij kozen voor Sudocrem. Deze crème is lekker zacht en niet stug. Dat vind ik persoonlijk van bijvoorbeeld Bepanthen wel. Daarbij is Sudo ook nog een stukje goedkoper (ook wel belangrijk toch?).

Ik gebruik de Sudo voor de billetjes (schoonmaken met billendoekjes, droogdeppen met de kleine hydrodoek welke op het aankleedkussen ligt en smeren maar!), maar ook voor schaafwondjes, krasjes en droge plekjes.

Ik zou aanraden om meerdere potjes te kopen! Bijvoorbeeld één voor op de commode, maar ook één voor in de luiertas. Zo kun je het ook nooit vergeten.

Papieren nagelvijltje..

De eerste weken is het geen goed idee om je nageltjes van je baby te knippen. Ze zijn dan nog erg zacht en scheuren makkelijk. Er wordt aangeraden om de nageltjes zolang te vijlen. In veel nagelsetjes zit een ijzeren vijltje. Die zijn vaak redelijk grof, en dus helemaal niet fijn voor die kleine nageltjes! Ik kocht een papieren vijl met een fijne korrel en gebruikte die eerst een aantal keer zelf zodat hij was zachter werd. Zo kon ik zonder al te veel problemen de nageltjes van mijn newborn vijlen (en dat was echt nodig!).

 

Een babyfoon met camera..

Ja, een luxe dingetje, ik weet het. Maar Ik ben er ZO blij mee! Wij hebben de Luvion Essential. Deze heeft namelijk ook de optie om later, bij een volgend kindje, een extra camera bij te bestellen zodat je beide kindjes op één beeldscherm in de gaten kunt houden.

Daarnaast heeft deze babyfoon de mogelijkheid om verschillende slaapliedjes af te spelen en zit er een terugspreekfunctie op. Ook kun je een voedingswekker zetten, ideaal als je je kindje in de nacht nog wakker moet maken voor een voeding.

De camera schakelt in het donker automatisch over op infrarood zodat je altijd goed zicht hebt op je kindje.

Zazu hartslagknuffel..

Wij merkte in de eerste weken dat Joshua soms moeilijk in slaap kon komen als hij in zijn bedje of de box lag. Nu is het natuurlijk een optie om je kindje in een draagdoek te dragen (daarover straks meer), maar je wilt vast ook wel een keer lekker douchen, rustig naar het toilet of eten koken.

De Zazu hartslag knuffel was hier echt een uitkomst! In de knuffel zit een soort afstandsbediening welke je verschillende opties geeft. Zo zijn er verschillende liedjes, het geluid van de zee maar dus ook de optie om een hartslag af te spelen! Daarbij kun je zelf het volume instellen. 

De knuffel stopt op een gegeven moment vanzelf en blijft op een soort stand-by staan en slaat vanzelf weer aan als er een hard geluid klinkt, bijvoorbeeld als je baby begint te huilen.

Een Ikea Raskog trolly..

Je ziet hem al bovenaan deze blog. Hij staat hier op beide babykamers! Op de foto zie je de trolly van Joshua, ingericht voor zijn geboorte. Ik vind het ideaal dat ik op deze manier alles bij de hand heb. Ik hoef niet te zoeken in lades en kan er makkelijk bij zonder dat ik weg hoef te stappen van de commode om de lades te openen. Je kunt natuurlijk zelf kijken wat jij handig vind om in de trolly te bewaren, maar op de foto krijg je een idee van de mogelijkheden.

LITERS babywasmiddel..

Oke, een fles is ook goed, maar zorg dat je genoeg hebt! Voor de kleine geboren wordt ga je natuurlijk zelf alles al een keer wassen, maar als je kindje er eenmaal is gaat de kraamhulp ook zeer fanatiek aan de slag (dat was in elk geval bij ons zo). Het bedje werd elke dag verschoond en vieze babykleertjes gingen ook gelijk de machine weer in.

Ik zou zeggen, ga eens kijken naar de verschillende babywasmiddelen die er zijn. Wij hebben Babyreus. Ik vind deze zo lekker ruiken! Ik heb dan ook een grote voorraad (hou de reclame in de gaten, de grote flessen zijn best wel vaak in de aanbieding). 

Naast wasmiddel zou ik zeker zorgen voor een goede vlekverwijderaar. Babypoep geeft echt enorme vlekken en het is natuurlijk zonde als je dat niet meer uit je nieuwe spulletjes krijgt, Ik gebruik er een van de DM (een duitse drogisterij). Deze is een stuk goedkoper van bijvoorbeeld Vanish en ik vind hem veel beter werken.

Een draagdoek..

Wat is dit een fantastische uitvinding! Baby's kunnen om verschillende redenen onrustig zijn. Krampjes, dwars zittende boertjes, groeipijntjes en noem maar op. Je kunt natuurlijk je baby zelf vasthouden, maar de was stapelt zich op, en de vloer kan ook wel een dweil gebruiken. Knoop je kindje lekker in de draagdoek en je hebt je handen vrij!

Kijk bij de aanschaf van een draagdoek wel of dat je een ergonomische draagdoek koopt! Dat is echt enorm belangrijk voor het nog in ontwikkeling zijnde lijfje. Let er op dat je kindje goed in de kikker of M houding zit zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Huid op huid contact met je kindje is heel erg belangrijk voor de hechting, maar ook voor het goed opgang brengen van de borstvoeding. Met een draagdoek kun je je kindje bloot (of in een luiertje) tegen jouw blote borst knopen en niemand die het ziet! Ideaal natuurlijk als er bezoek komt en jullie net even je momentje willen pakken.

Ook als je al een wat groter kindje hebt, die natuurlijk ook aandacht nodig heeft, is een draagdoek heel erg fijn. Je kunt je baby dichtbij je dragen en hebt tegelijk je handen vrij voor je andere kindje.

Ook kan je op deze manier voorkomen dat je misschien een andere kinderwagen aan moet schaffen. Is je oudste kindje nog te klein om zelf te lopen, maar heb je geen zin om een hoop geld uit te geven aan een duo kinderwagen, dan kan je ervoor kiezen om de baby te dragen en de kinderwagen te blijven gebruiken voor de oudste.

Als je kindje wat groter is, en je geeft borstvoeding, dan zijn er mama's die het voor elkaar krijgen om hun kindje in de draagdoek de borst te geven. Ik denk dat dat redelijk wat oefening vergt, maar het is natuurlijk wel heel erg handig als je net boodschappen aan het doen bent en je kindje wil eten. Over de veiligheid hiervan wordt gediscussieerd dus kijk zelf of jij denkt dat je dit op een veilige manier kunt doen.

Een autostoeltje met Iso-fix..

Je ziet ze zo vaak, papa's en mama's die lopen te hannesen met een autostoeltje en een autogordel. Wij kozen voor een Iso-Fix. Je installeert deze in je auto (maar zet hem ook heel makkelijk over naar een andere auto) en klinkt je autostoel er zo in. Geen gedoe met gordels en je weet zeker dat je kindje goed vast zit. Veel Iso-Fix systemen gegeven een geluidssignaal zodat je hier niet over hoeft te twijfelen. Dit is natuurlijk ook wel een luxe product, maar het is wel echt heel erg makkelijk!

Vitamine D en K druppels..

Die staan natuurlijk ook op de lijstjes, maar er zijn zoveel soorten! Ik zag door de bomen het bos niet meer. Je kunt de druppels zelfs krijgen met een smaakje! Nu moet iedereen natuurlijk kopen wat hij of zij denkt dat het beste is voor hun kindje, maar ik vind het nogal onnodig om een newborn druppels met sinaasappelsmaak en suikers te geven. Ik ging dus op zoek naar een suikervrije optie. Gelukkig zijn die er ook genoeg, maar daarvoor moet je wel even goed de achterkant van de verpakking lezen. Je zult dan vaak uitkomen op druppels op olie-basis. Deze zijn vaak ook sterker geconcentreerd waardoor je per dag minder druppels hoeft te geven.

 

Borstvoedingsthee..

Wil je borstvoeding gaan geven? Borstvoedingsthee! Mijn kraamhulp stuurde Tim direct op pad om een pakje thee van het merk Weleda te kopen. Deze thee bevat verschillende kruiden die je kunnen helpen om de borstvoeding goed op gang te krijgen en te houden. De thee is Biologisch en bevat geen suikers en toegevoegde aroma's. Je hebt ook borstvoedingsthee van verschillende andere merken. Zo verkoopt het biologische babyvoeding merk Hipp ook borstvoedingsthee. Vooral lekker uitproberen welke je lekker vindt en welke voor jou het beste werkt!

Een baby neck float..

Heb je een gewoon bad, dan zou ik deze zeker aanschaffen! Je kindje kan zo heerlijk in bad dobberen en voelt zich heerlijk vrij. Wij hebben deze gebruikt vanaf een maand of 3, dus het is niet direct iets dat je voor je geboorte in huis moet hebben maar wel een heel fijn ding!

Joshua vond het heerlijk om zelf door het grote bad te kunnen zwemmen, en nog een voordeel, geen gehannes met dat kleine badje. Kijk goed of de kraag wel voldoende opgeblazen is en of het goed om het nekje van je kindje past. Laat je kindje ook nooit alleen in bad met de nekkraag! Nu doe je dat natuurlijk sowieso niet, maar kindjes zouden zich op de bodem van het bad kunnen afzetten waardoor ze achterover kiepen en zo met het hoofdje in het water komen en dan door de nekkraag op de kop blijven drijven. Dat klinkt natuurlijk super eng! Maar als je erbij blijft en je kindje goed in de gaten houdt zie je het snel genoeg als ze zich afzetten en kun je dit soort enge dingen voorkomen.

je kunt ze van verschillende merken en voor verschillende prijzen krijgen. Ook op AliExpress worden ze verkocht en daar zijn ze een stuk goedkoper! 

Extra rompertjes en sokjes..

Op de lijstjes staat vaak hoeveel rompertjes, sokjes en setjes kleding je nodig hebt. Op de lijst van de Prenatal staat bijvoorbeeld dat je 6 rompertjes, 6 setjes kleding en 3 paar sokjes nodig hebt. Ik vind dit heel erg weinig! Even uitgaande van 2 rompertjes per dag, in de ochtend en avond een schone, en dan hopen dat je kindje niet een keer door de luier heen poept of plast, zou betekenen dat je om de dag de was moet doen. Het moet natuurlijk ook de kans krijgen om te drogen voor je kindje het weer aankan. Nou, je hebt met een newborn echt wel wat beters te doen dan elke keer naar de wasmachine lopen. En dan de sokjes, 3 paar zeggen ze. Die sokjes hebben magische krachten! Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon! Daar zou ik dus zeker een paar extra exemplaren van aanschaffen. Als je trouwens een variant weet te vinden die wel blijven zitten, ik hoor het graag!

 

Voor mama..

Onderbroeken. Ja echt, het liefst degene die lekker hoog zitten! Als je net bevallen bent dan mag niet alleen de baby, maar ook jij aan de luiers. Zo voelen die kraamverbanden in elk geval. Zeker als je de eerste dagen twee van die dingen tussen je benen hebt! Het is natuurlijk wel zo prettig als ze een beetje op hun plek blijven zitten. Eerst dacht ik dit nog wel met boxershorts op te kunnen lossen maar ik merkte al snel dat deze tussen mijn billen verdwenen en dat vond ik echt heel vervelend met dat dikke verband erin! Ik kocht uiteindelijk een paar hele charmante broekjes bij de zeeman die ook wat hoger op de buik zaten. Ik vond dat heel prettig omdat mijn buik ook nogal slap voelde. Leuk weetje, Roxanne Hazes draagt precies deze broekjes als positie-onderbroekjes (niet weggooien meid! Je hebt ze straks nog nodig!).

Wat vond jij echt onmisbaar in de eerste weken met je baby? Wat zou je nieuwe mama's echt aanraden en waarom? Let me know!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.